Svijet Vijesti

Oslobođen najpoznatiji kineski disident

Hu Đia, jedan od najpoznatijih kineskih disidenata, kandidat za Nobelovu nagradu i dobitnik Saharovljeve nagrade za slobodu misli, kao najvišeg odlikovanja za ljudska prava u EU, oslobođen je iz zatvora poslije izdržavanja kazne od tri i po godine zbog “subverzivnih aktivnosti”.

Dobro smo i srećni. Njemu je sada potreban odmor. Hvala svima“, navela je Huova supruga Zeng Jingjan u kratkoj poruci na društvenoj mreži “Tviter”.

Ispred kuće u kojoj Hu živi nalazi se veliki broj policajaca, a novinarima nije dozvoljen pristup.

Aktivisti za ljudska prava više puta su ukazivali na to da bi vlasti mogle da uvedu stroge mjere za Hua nakon oslobađanja, a šef odsjeka humanitarne organizacije “Human Rights Watch” za Aziju Sofi Ričardson apelovala je na Peking da Hua ne stavlja u kućni pritvor, javio je BBC.

Hu je osuđen 2008. godine, a optužbe protiv njega odnosile su se na pet članaka koje je napisao i na intervjue sa stranim novinarima u kojima je kritikovao kineske vlasti.

On je naročito kritikovao zvanični Peking uoči Olimpijskih igara u ovom gradu 2008. godine, kada je objavio otvoreno pismo vladi pod naslovom “Crvena kina i Olimpijada”, u kojem je pozvao da se okonča kršenje ljudskih prava u zemlji.

Hu je dobio Saharovljevu nagradu za slobodu misli, najviše odlikovanje za ljudska prava u Evropskoj uniji, a organizacija “Amnesty International” proglasila ga je zatvorenikom savjesti.

Oslobođen je pošto je u srijedu iz zatvora pušten poznati kineski umjetnik i disident Ai Veivei.

Oslobađanje Hua poklapa se i sa posjetom kineskog premijera Ven Điabaa Evropi, gdje se očekuje da će ponovo biti izražena zabrinutost za poštovanje ljudskih prava u Kini.

U međuvremenu, evropski zvaničnici oprezno su pozdravili oslobađanje Hua.

Šef EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton rekla je da je sada važno “pratiti kako će Hu biti tretiran u Kini“, prenosi BBC..

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Busek rekao je da Huu i drugim aktivistima treba omogućiti “život bez problema i ometanja“.

U međuvremenu, njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele rekao je da će postaviti pitanje ljudskih prava tokom posjete kineskog premijera Ven Điabaoa.

 

Srna/Informer.ba