BiH Top Vijesti

Osnivanje poslovno-industrijske zone Kantona Sarajevo

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je na portalu javnih nabavki tendersku dokumentaciju za nabavku usluge “Izrada Predstudije izvodljivosti za uspostavu poslovne zone PZ ‘Doglodi’ u Sarajevu”, kao preduvjeta za početak realizacije projekta osnivanja prve poslovno-industrijske zone Kantona Sarajevo.

 

Obavještenje je objavljeno 30. decembra 2022. godine, a javno otvaranje ponuda planirano je 31. marta 2023. godine. Tenderska dokumentacija dostupna je na portalu javnih nabavki www.ejn.gov.ba.

Sredinom prošle godine Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti s ciljem uspostavljanja prve poslovno-industrijske zone Kantona Sarajevo. Ministar privrede Adnan Delić istakao je tada da se osnivanje poslovno-industrijske zone koja bi bila u vlasništvu Kantona smatra generacijskim projektom od posebnog državnog značaja i vrijednosti, jer bi to bila jedna od najvećih poslovno-industrijskih zona na području Kantona Sarajevo.

– Industrijska zona KS važna je za razvoj i unapređenje preduzetničke infrastrukture i privlačenja velikih domaćih i stranih investicija u Kanton Sarajevo, a samim tim i mogućnosti povećanja broja privrednih subjekata i otvaranja kvalitetnih radnih mjesta – kazao je tada Delić.

Danas, smatra Delić, osnivanje poslovne zone Kantona Sarajevo važnije je nego ikad jer, kako je kazao, Kanton ima ponude investitora za dolazak u glavni grad BiH, ali Sarajevo nema ništa da im ponudi kad je u pitanju prostorna infrastruktura.

– Imali smo nekoliko upita od stranih investitora, od italijanskih do onih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali svi oni traže lokaciju koja zadovoljava standarde modernog poslovanja. Mi takvu lokaciju trenutno nemamo i to je jedan od ključnih razloga zbog kojih Kanton treba imati svoju lokaciju koju će ponuditi budućim investitorima – naveo je Delić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

Fena/Informer.ba