Izdvojeno Politika Vijesti

Osnivanje trećeg HDZ-a je sasvim izvjesno

Uporedo sa sagom o neformiranju vlasti na državnom nivou traje još jedna zanimljiva politička igra. Prema pisanju hercegovačkih medija navodno se uveliko radi na osnivanju trećeg HDZ-a, u Ljubuškom.

Kako Dnevni list neslužbeno doznaje neki od članova Inicijativnog odbora su dosadašnji istaknuti hadezeovci Željko Tomić, Zoran Vukšić, Ivan Bebek, Mladen Šimić i Slobodan Bojka.

Spomenuta imena su do sada bili vodeći ljudi u HDZ-u Ljubuškog, a svi iza sebe imaju značajne političke karijere.

Treći HDZ bit će automatski i parlamentarna stranka, budući da je Željko Tomić zastupnik u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta. Tomić je na proteklim izborima bio nositelj liste HDZ-a BiH za Zapadnohercegovački kanton. On je inače uspješni poduzetnik, piše Dnevni list.

Moguće je da se u novoj stranci nađu i još neka imena izabranih zastupnika na svim nivoima vlasti. Špekulira se kako bi se u trećem HDZ-u mogli naći i bivši federalni ministar turizma Nevenko Herceg, zatim njegov savjetnik i dugogodišnji političar Mate Bandur, sveučilišni profesor Zoran Tomić i mnogi drugi istaknuti političari iz Zapadne Hercegovine.

Loša socijalna i politička situacija

U osnivanje trećeg HDZ-a inicijatori su krenuli jer su, navodno nezadovoljni socijalnom, ali i političkom situacijom u državi kao i politikom vodećih hrvatskih stranaka koja se nije u stanju izboriti s brojnim problemima koji opterećuju bh. Hrvate. Na sceni su brojni problemi u općinama i kantonima koji su, između ostalog, uzrokovani i nemogućnošću provođenja sporazuma o saradnji dvaju HDZ-ova. Saradnja dvaju HDZ-ova na terenu je jako loša što dovodi i do nezadovoljstva brojnih članova na koje upravo i računaju u novom – trećem HDZ-u.

Formiranjem nove stranke, i to pod nazivom HDZ Ljubuški, već postojeća dva HDZ-a u našoj zemlji dobivaju novu konkurenciju na hrvatskoj političkoj sceni.

Podsjetimo, HDZ BiH, koji je osnovan 1990. u Grudama, prije pet godina raspao se na dvije stranke te je u aprilu 2006. godine osnovan HDZ 1990. Veliki broj visokih dužnosnika HDZ-a tada je prešao u novoosnovanu stranku, a slična situacija se očekuje i sada s trećim HDZ-om osobito na području zapadne Hercegovine.

Ni iz jednog od HDZ-ova još uvijek nema zvaničnih komentara na ove špekulacije. Niko nije ni demantirao niti potvrdio pisanje medija.

 

Informer.ba