Region Udarno Vijesti

Ostarjeli akademik dao oglas, 400 djevojaka se javilo!

Da sam znao kakav će to biti bumerang pravo u glavu, nikada ne bih dao oglas. Nokautiran sam pozivima, kaže za „Blic“ akademski slikar Lazar Dimitrijević (79).

„Legat od stotinu uljanih slika i stan u centru Beograda testamentom ustupa, bez uslova i naknade, umjetnosti odanoj mlađoj dami ostarjeli akademik“, oglas je koji je prije mesec dana zaintrigirao javnost nakon što je objavljen u jednim srbijanskim dnevnim novinama.

Lazar Dimitrijević je tada za „Blic“ rekao da očekuje da će se naći dama kojoj će ostaviti praktično sve što je u životu stekao, ali odziv koji je uslijedio ni u snu nije mogao da zamisli.

– Imao sam više od 400 poziva! Nisam znao da li se više zainteresovanih žena javlja putem mejla, SMS-a ili telefonskim pozivom. Telefon je, bukvalno, po ceo dan zvonio. Da sam mlađi, sigurno bih napisao roman na tu temu – kaže Dimitrijević.

„Svakoj dami ću odgovoriti. Nisam odustao od ove ideje, ali ne bih da donosim ishitrenu odluku. Potreban mi je neko ko će se posvetiti mojim slikama, ko će o njima brinuti kad se odselim u Lisabon, ali i nakon moje smrti“, kaže Dimitrijević.

Ipak, kaže da nije ljut na sve one žene koje su ga zvala ne zbog slika nego zbog stana.

– Javljale su se žene raznih godina, od studentkinja koje su tek počele da studiraju, preko onih koje imaju 20, 21 i kojima bih mogao deda da budem, do gospođa mojih godina, a uskoro punim 80. Prijatelji kažu da izgledam naivno i bleskasto, ali ja sam obrazovan čovek koji govori šest jezika. Nije me lako prevariti – kaže Dimitrijević.

Iz razgovora s većinom potencijalnih čuvara njegovog blaga, Dimitrijević je, kaže, saznao da nemaju riješeno stambeno pitanje i da je to najvjerovatnije bila prečica da do njega dođu.

– Potpuno ih razumem i ne zameram im. To je realnost u našoj zemlji. Za to što su one došle u situaciju da na ovakav način pokušavaju da dođu do stana krivi su političari i ratovi. Da sam u Švedskoj dao oglas, niko se ne bi javio jer je to uređena zemlja u kojoj svako ima krov nad glavom – kaže Dimitrijević.

Ističe da je bilo vrlo ozbiljnih i zanimljivih žena koje su završile istoriju umjetnosti, i da će u narednim danima analizirati sve dame koje su se javile.

 Slikar i pjesnik

Lazar Dimitrijević (1935), slikar, pjesnik, romanopisac, muzičar, umjetnik je izuzetno zanimljive i profesionalne i životne biografije. Rođen je u Prilepu, u Beogradu je završio Akademiju likovnih umjetnosti. Postdiplomske studije nastavio je na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Stokholmu. Do 1996. živio je u Švedskoj, potom do 2004. u Engleskoj. Imao je tridesetak samostalnih izložbi, mahom u inostranstvu. Dobitnik je velikog broja priznanja za likovnu umjetnost i književnost.