BiH Top Vijesti

Otkazan protest Zelenih beretki u Sarajevu

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara održao je sinoć sastanak sa predstavnicima boračkih udruženja i nevladinih organizacija iz Sarajeva, na kojem je razgovarano o protestima zakazanim za 9. januar.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova saopćili su da je na sastanku s ministrom Čamparom donesena odluka o otkazivanju najavljenih protesta, kao i odluka o povlačenju zahtjeva za zaustavljanje saobraćaja u Sarajevu.

Posebno je istaknuto kako će policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na čelu s komesarom Nusretom Selimovićem, poduzeti sve u skladu sa zakonskim ovlaštenjima pojačanim kontrolama, a sve u ciljem zaštite građana i imovine u Kantonu Sarajevo.

Građani Bosne i Hercegovine pozvani su da “ne nasjedaju na huškačku retoriku i provokacije”.

“Pojedinci, organizacije kao i predstavnici organa vlasti, posebno iz bh. entiteta RS, upozoravaju se da je izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti krivično djelo i da će nadležni policijski organi podnijeti izvještaje o počinjenom krivičnom djelu protiv svih pojedinaca koji svojim izjavama i komentarima budu širili mržnju i narušavali suživot među građanima BiH”, istaknuto je.

Ministar Čampara je zajedno sa boračkim udruženjima i nevladinim organizacijama pozvao državno Tužilaštvo i Sud BiH da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi procesuirali službena lica koja odbijaju izvršiti ili onemogućavaju izvršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje su konačne, a vezane su za neustavnu proslavu u bh. entitetu RS.