BiH Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Otpušteni vojnici Oružanih snaga BiH retroaktivno će dobiti mjesećne iznose

Bivši pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su svojevremeno penzionisani po sili zakona, odnosno otpušteni iz aktivne službe, dobit će retroaktivno mjesečne iznose iz entiteskih fondova penzijsko-invalidskog osiguranja.

Iznosi će im se računati od dana otpuštanja do 31. maja ove godine, prema isplatnim koeficijentima u skladu s određenim kriterijima.

Isplatu će omogućiti transfer 19.917.000 KM s Jedinstvenog računa trezora, iz budžeta Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za 2012. godinu.

Od cjelokupnog iznosa, 15.917.000 KM, za 1.516 korisnika, danas ili sutra bit će na računu federalnog fonda PIO, a 4.023.195 KM, za 348 korisnika, vjerovatno iduće sedmice na računu penzionog fonda Republike Srpske pošto stigne potrebna dokumentacija.

U Ministarstvu odbrane BiH u Sarajevu danas je ovim povodom održana pres-konferencija na kojoj su ministar Muhamed Ibrahimović i predstavnik otpuštenih vojnika Šemsudin Pojata izrazili zadovoljstvo zbog finalizacije mukotrpnog posla kako je rekao ministar.

Obojica su podsjetili na proteste otpuštenih vojnika, kada su se oni pozivali na zakon koji im je omogućio prijevremenu penziju.

Neki od protestnika nisu doživjeli današnju povoljnu vijest.

Potpisivanje Sporazuma o transferu granta iz ovogodišnjeg razdjela budžeta Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine Federalnom zavodu PIO/MIO i Fondu PIO Republike Srpske, na osnovu dopunjenog zakona o službi u Oružanim snagama BiH, finalizirano je u petak u Sarajevu.

Sporazum podrazumijeva, u skladu s ukupnim brojem mjeseci i dana od otpuštanja iz službe osoba na koje se odnosi primjena ovog zakona, isplatu novca do dana prestanka važenja Zakona, do 31. maja 2012.

Potpisani su i aneksi Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Federalnog zavoda PIO/MIO, odnosno Fonda PIO RS, kojima će biti regulirani način dostavljanja potrebne dokumentacije na osnovu koje će se transferirati predviđeni novac.

Za Federalni zavod PIO/MIO je od ukupne odobrene sume utvrđeno 79,80 posto, a za Fond PIO Republike Srpske 20,20 posto.

Visinu pojedinačnih isplata utvrdit će nosioci PIO/MIO osiguranja u skladu s entitetskim propisima, a u zavisnosti od broja mjeseci i dana od prestanke službe, do 31. maja 2012. godine.

Potpisnici sporazuma su ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, kao i direktori Federalnog zavoda za PIO/MIO i Fonda PIO Republike Srpske Zijad Krnjić i Mladen Milić.

Fena/Informer.ba