BiH Top Vijesti

Otvara se novi ski centar u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini uskoro se otvara novi ski-objekat, a riječ je o centru Igrišta, koji je izgrađen za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine kao pomoćni ski-centar.

Radovi na centru su skoro završeni, a Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina – kojem je centar dodijeljen na 30 godina bez naknade – objavio je nešto više detalja o projektu za koji je Vlada bosanskohercegovačkog entiteta RS izdvojila oko 56 miliona KM.

Ljevnaić kaže da su igrađene dvije staze, te nova šestosjedna žičara. Sniježni topovi su također pripremljeni, a objekti koji su planirani da budu otvoreni ove sezone su u završnoj fazi, poput ski-bifea, izgradnje upravne zgrade, parkinga, sistema za vještačko osnježavanje, dok su u funkciji tjubing i pokretna traka za ski-poligon, dužine 620 metara.

On dodaje i da će se veliki broj takmičenja prebacićti na Igrišta. Očekuje se da radovi budu gotovi do kraja decembra. 

Nadmorska visina Malog Igrišta je 1.331 metar, a a najviši vrh Velikog Igrišta je 1.405 metara.

Skijaški centar “Igrišta” imat će tri staze koje će biti osvijetljene za noćno skijanje. Dužina ski-staza je 4.750 metara, šestosjed je dužine 820 metara i ima kapacitet do 3.500 skijaša na čas, dvije pokretne trake dužine po 150 metara, uz sve zimske aktivnosti na skijalištu.