BiH Top Vijesti

Otvoreno Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci u Sarajevu

Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, koje se održava u Sarajevu od 4. do 11. novembra, sinoć je svečano otvoreno.

 

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su ekipe učesnice, delegati Svjetske Paravolley Federacije, članovi organizacionog odbora takmičenja, te ambasadori zemalja Japana, Srbije, Poljske, Egipta.

Predsjednik Svjetske Paravolley Federacije Barry Couzner je u obraćanju istakao je da Bosna i Hercegovina posjeduje ponosnu historiju u ovom događaju, osvojivši Svjetsko Prvenstvo za muškarce 2002 (Kairo), 2006 (Roermong) i 2014 (Elblag).

– Bosna i Hercegovina će ugostiti na teren ženski tim po prvi put – veliko postignuće – planiraju da ugoste svoje prvo Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci. Nova historija nastaje u Sarajevu. Želio bih čestitati timovima koji su se kvalificirali i učestvuju u ovom veoma važnom događaju koji će omogućiti jednom muškom i jednom ženskom timu da učestvuju na Paraolimpijskim Igrama 2024 u Parizu. Nije jednostavno organizovati ovakav događaj u ovim teškim vremenima. Čestitam savezu sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine te želim puno sreće svim učesnicima – reako je Couzner.

Prvenstvo, na kojem učestvuje 16 muških i 13 ženskih ekipa, zvanično je otvorio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

Fena/Informer.ba