BiH Top Vijesti

Ovisnost o ruskom plinu ostavlja BiH ranjivom na uticaje Moskve

Kada je Rusija zbog spora sa Ukrajinom 2009. godine na nekoliko dana prekinula dotok plina, desetine hiljada domaćinstava u Bosni i Hercegovini je tokom hladne zime ostalo bez grijanja. Trinaest godina kasnije, nekoliko mjeseci od početka invazije na Ukrajinu i dok su zemlje Evropske unije napravile dovoljne zalihe za nadolazeću zimu, Bosna i Hercegovina i dalje zavisi isključivo od isporuka Rusije.

Takva zavisnost od samo jednog izvora plina ostavlja zemlju ranjivom na uticaje i uslove koje postavlja Moskva, objašnjavaju stručnjaci u novoj emisiji “TV Justice“ Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Benjamin Schmit sa Univerziteta Harward kaže kako za razliku od evropskih zemalja koje su pronašle nove izvore plina, BiH ostaje ovisna od Rusije u trenutku kada druge zemlje odustaju od toga zbog ruske invazije na Ukrajinu.

”Kada vidimo zemlje poput Bosne i Hercegovine, gledamo u savršeno odigran ruski model u kojem Moskva preferira da evropske zemlje imaju jedan jedini izvor prirodnog gasa ili jednu konekciju“, objašnjava Schmit.

Prisjećajući se krize iz 2009. godine, kada su u Sarajevu radijatori ostali hladni na tri dana, bivši direktor “BH-Gasa“ Almir Bečarević kaže kako u takvim situacijama cijena gasa prestaje biti glavni problem.

“Tri dana nismo imali prirodni gas, grijalica nije bilo kupiti u Sarajevu. Tada je nebitno koliko košta gas, jer ovaj grad je ovisan o njemu“, kaže.

Bečarević objašnjava da BiH duže od 40 godina ima samo jedan priključak na međunarodne plinovode.  Jedina tačna ulaska prirodnog gasa u Bosnu i Hercegovinu je decenijama samo Zvornik i jedini izvor snabdijevanja je kompanija “Gazprom“ koja je u vlasništvu Ruske Federacije.

Semin Petrović iz Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku Sarajevo kaže da takva situacija ima svoje jasne posljedice, ali i jasno rješenje.

”Naša sigurnost snabdijevanja je nula. Da biste imali ikakvu sigurnost snabdijevanja, morate imati dva ulaza – dvije interkonekcije sa susjednim zemljama i dva izvora snabdijevanja“, objašnjava Petrović.

Erdal Trhulj, bivši ministar energetike u Vladi Federacije, podsjeća da je BiH imala strategiju koja je predvidjela nove izvore plina.

BIRN BIH/Informer.ba