BiH Udarno Vijesti

Pacijent s mišijom groznicom primljen na KCUS, u Miljacki otkriveno ogromno leglo štakora!

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ovih dana primljen je pacijent sa simptomima mišije groznice. Riječ je o muškarcu koji je na Odjel infektivne klinike primljen u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, sa zatajenjem rada bubrega, navodi Dnevni avaz.

Glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić povtrdila je da svi simptomi ukazuju na tzv. mišiju groznicu, ali da su ispitivanja još u toku te da se dijagnoza ne može sa sigurnošću potvrditi.

Međutim, činjenica da u Sarajevu nije obavljena preventivna proljetna, a kako trenutno stvari stoje, ni jesenja deratizacija kanalizacije, rijeka i zelenih površina, alarmantno upozorava na mogućnost nastajanja i širenja raznih epidemioloških zaraza na području grada.

Specijalista epidemiolog u preduzeću “Sanitacija” Šefik Pašagić otkrio je za Dnevni avaz šokantan podatak da je nedavno u koritu Miljacke pronađeno ogromno leglo štakora.

” Samo je pitanje dana kada će problem eskalirati. Zbog propale proljetne deratizacije grad je već pretrpio veliku štetu. ako ne provedemo jesenju, bojim se da ćemo na području kantona za posljedicu imati epidemiju mišije groznice. Građani svaki dan prijavljuju da nalaze miševe i u stanovima na 20. spratu. Nedavno smo u koritu Miljacke, pored Inat kuće, pronašli i uklonili ogtomno leglo štakora”, rekao je Pašagić.

Problem oko vršenja obavezne deratizacije navodno je nastao zbog rivalstva dva gradska sanitarna preduzeća – ‘Sanitacije’ i ‘Kristala’, koje jedna drugoj obaraju tendere u utrci za dobijanje ovog posla na području Sarajevskog kantona.

 

Avaz/Informer.ba