Svijet Udarno Vijesti

Pakistan ne zna šta da radi s tri bin Ladenove žene

Pakistanske vlasti suočene su s problemom šta da učine s tri žene ubijenog vođe Al-Kaide Osame bin Ladena i osmoro njegove djece.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je danas da zvaničnici vlade i dalje drže Bin Ladenove žene i djecu radi ispitivanja i da, zasad, nijedna zemlja nije zatražila njihovo izručenje, prenijela je agencija AP.

Jedna od žena, Amal Ahmed Abdulfatah, rođena je u Jemenu, a ni Jemen niti neka druga zemlja nisu zatražile izručenje članova porodice ubijenog vođe Al-Kaide.

Abdulfatah, najmlađa Bin Ladenova žena, ispričala je istražiteljima da je u kuću u Abotabadu došla 2006. godine i da nikada nije iz nje izlazila.

Pakistanski zvaničnici, koji nisu otkrili gdje se nalazi Bin Ladenova porodica, rekli su da će oni biti vraćeni u zemlje iz kojih potječu, a nisu objelodanili ni uzrast djece.

Jedan od Bin Ladenovih sinova, Kalid, ubijen je u akciji američkih komandosa, a Abdulfatah je ranjena u nogu i odvedena je prvobitno u vojnu bolnicu.

Izjave žena trebalo bi da pomognu u otkrivanju detalja kako je Bin Laden provodio vrijeme i kako je uspijevao da izbjegne da bude uhvaćen, živeći u velikoj kući u blizini vojne akademije, u gradu Abotabadu, na dva i po sata vožnje od prijestonice Islamabada.

Također, svjedočenja njegovih žena, mogla bi značajno da pomognu u otkrivanju detalja američke operacije, u kojoj je ubijen Bin Laden.

Fena/Informer.ba