Svijet Udarno Vijesti

Palestinci ne odustaju od glasa BiH u Vijeću sigurnosti: U Sarajevo stiže visoka palestinska delegacija

Palestinci očekuju da će svih devet članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koje su već priznale njihovu državu, glasati za prijem Palestine kao punopravne članice svjetske organizacije, iako su svjesni da se na neke od njih vrši pritisak da to ne učine, izjavio je šef stalne pomatračke misije Palestine pri UN Rijad Mansur.

U Vijeću sigurnosti u ponedjeljak je započela procedura razmatranja palestinskog zahtjeva, koji je tom tijelu UN u petak proslijedio generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Za preporuku da Palestina postane član UN neophodan je takav stav devet od 15 članica Vijeća sigurnosti, pod uslovom da neka od pet stalnih članica ne uloži veto, što su SAD već najavile.

Odgovarajući na pitanje novinara o stavu tri nestalne članice Vijeća sigurnosti UN, Bosne i Hercegovine, Nigerije i Gabona, Mansur je rekao da očekuje da te zemlje glasaju pozitivno, mada “znamo da je ogroman pritisak nekih država na članove Savjeta”.

On je dodao da Palestinci nastavljaju aktivnosti da bi obezbijedili svih devet neophodnih glasova.

Sastajemo se sa svim članicama Vijeća sigurnosti. Predsjednik Mahmud Abas nedavno je bio u BiH, tamo bio toplo primljen i dobio uvjeravanja da će BiH podržati naše napore. Ali znamo da nismo jedini igrači u ovoj igri i da i ostali vrše pritisak na članice Vijeća sigurnosti i siguran sam da je BiH tome izložena, istakao je Mansur.

On je najavio da će visoka palestinska delegacija biti ponovo poslata u BiH.

Na pitanje da li Palestinci imaju podršku i u Republici Srpskoj, Mansur je rekao da je i sam nedavno bio u Beogradu gdje se susreo sa, kako je rekao, relevatnim stranama u vezi sa tim pitanjem.

Svi smo u punoj brzini da obezbijedimo pozitivnu preporuku Vijeća sigurnosti, istakao je Mansur. On je, takođe, rekao da su Nigerija i Gabon dobri prijatelji Palestine, da imaju odnose na nivou ambasada.

U stalnom smo kontaktu sa njima. Nadam se da će ih uskoro posetiti naša visoka delegacija, dodao je Mansur.

On je podsjetio da je 131 zemlja već priznalo Palestinu i izrazio očekivanje da za razmatranje palestinskog zahtjeva neće biti potrebno dugo vremena.

“Za to će, ipak, biti potrebno neko vrijeme”, rekao je Mansur i dodao da očekuje da to ne potraje duže od nekoliko sedmica.

 

Tanjug/Informer.ba