Svijet Vijesti

Palestinska vlada odbacila američke prijetnje da će im biti ukunuta pomoć

Palestinska vlast je u četvrtak odbacila rezoluciju američkog senata kojom se Palestincima prijeti da će im biti ukinute neke od američkih pomoći ako nastave da traže priznavanje palestinske države u Ujedinjenim nacijama (UN), mimo pregovora s Izraelom.

Odbacujemo ovu rezoluciju koja slijepo odražava izraelski stav“, izjavio je AFP-u Nimr Hammad, visoki savjetnik predsjednika Palestinske vlasti Mahmouda Abbasa.

Palestinski narod neće nikada popustiti takvim pritiscima i takvim pokušajima“, naglasio je on.

Tekst, koji je američki senat usvojio jednoglasno, izražava “snažno protivljenje” svakom naporu Palestinaca u UN-u da u septembru dobiju od ove međunarodne organizacije priznavanje svoje države.

On je upozorio da će američki zakonodavci “razmisliti “o smanjenju pomoći Palestinskoj vlasti ako ona nastavi s naporima da zaobiđe direktne pregovore s Izraelom, obraćajući se UN-u i drugim međunarodnim instancama.

Predstavnički dom bi mogao izglasati isti tip rezolucije.

Palestinci su odlučni da u septembru u UN-u zatraže za svoju zemlju status punopravne članice.

SAD i nekoliko evropskih zemalja, kao što su Njemačka i Italija, saveznice Izraela, protive se ovom potezu. Francuska i Španija drže ovu opciju otvorenom, a postoji mogućnost da priznaju palestinsku državu.

 

Fena/Informer.ba