Izdvojeno Politika Vijesti

Palestinski predsjednik zatražit će podršku BiH za članstvo u UN-u

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas doputovao je danas u radnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će zatražiti podršku za napore Palestinaca da dobiju članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Palestinski ambasador u Sarajevu Haled Al Atraš izjavio je da će razgovori Abbasa sa zvaničnicima BiH biti fokusirani na političku situaciju na Bliskom istoku i napore palestinskih vlasti da dobiju članstvo u UN, prenijela je agencija AFP.

Kako je najavljeno, Abbas će u ponedeljak razgovarati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem, a trebalo bi da se sastane i sa ministrom spoljnih poslova BiH Svenom Alkalajem.

BiH je jedna od 10 nestalnih članica Savjeta bezbednosti UN.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el-Malki najavio je da će Palestinci generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu podnijeti zahtev za članstvo u UN 20. septembra.

“Palestinski predsednik Mahmud Abas će lično podnijeti zahtev generalnom sekretaru UN Ban Ki-Moonu na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine“, rekao je Malki agenciji France Press.

Poslije neuspjeha direktnih pregovora sa Izraelom u septembru prošle godine, Palestinci su se u svojoj diplomatskoj strategiji opredjelili da od UN zatraže priznavanje države, u okviru granica koje su postojale pre šestodnevnog rata 1967. godine.

Izrael se čvrsto protivi takvom potezu.

 

Onasa/Informer.ba