Region Udarno Vijesti

Papa: Ustaški režim bio je antihumanistička diktatura koju je Hitler koristio za svoje ciljeve

Papa Benedikt XVI. u avionu za vrijeme leta iz Italije u Hrvatsku kratko je porazgovarao s novinarima. Pričalo se o kardinalu Alojziju Stepincu, te o njegovim ranijim posjetima Hrvatskoj i iskustvima s Hrvatima.

Kardinal Stepinac bio je veliki pastir i veliki kršćanin, čovjek izrazitog humanizma. Sudbina mu je bila da živi u dvije diktature koje su bile oprečne, ali su obje bile antihumanističke. Najprije je živio u ustaškom režimu, a zatim u diktaturi komunizma“, kazao je Papa pa izrazio svoje mišljenje o NDH i o Jugoslaviji.

Ustaški režim naizgled je ostvario hrvatski san o autonomiji i samostalnosti, ali to je bila laž. Hitler je iskorištavao NDH za svoje ciljeve. Kardinal Stepinac to je dobro shvatio, te je branio Srbe, Židove, Rome. Pokazao je snagu istinskog humanizma. U diktaturi komunizma Stepinac se opet borio za vjeru, za božju nazočnost u svijetu: samo ako je čovjek božja slika, humanizam cvjeta“, kaže Papa, te dodaje da je Stepinčeva sudbina bila boriti se za humanizam u dvije različite i oprečne borbe.

“Hrvatska je uvijek bila bliska Svetoj Stolici”

Papa je novinarima rekao da je prije ovog posjeta u Hrvatskoj bio dvaput. Prvi put na sahrani kardinala Franje Šepera, a drugi put na poziv Šeperovog posebnog tajnika Velimira Čapeka. Šeper je, kaže Papa, bio njegov prethodnik u Kongregaciji za nauk vjere i njegov veliki prijatelj.

“U Hrvatskoj sam doživio pobožnost naroda koja je vrlo slična onoj u mojim krajevima. Bio sam vrlo sretan kad sam vidio to utjelovljenje vjere, koja živi sa srcem. Hrvatska je uvijek bila bliska Svetoj Stolici, vidio sam da postoji duboko bratstvo u vjeri”, kazao je Papa.

 

Index/Informer.ba