Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Paravinja tvrdi da nije umiješan u nestanak Antonije Bilić

Tokom kriminalističke obrade Dragan Paravinja /43/ priznao je da je maloljetna djevojka iz Drniša Antonija Bilić bila živa dok je bila u njegovom kamionu, ali je negirao umiješanost u njen nestanak, saznaje Srna.

Kriminalistička obrada nad Paravinjom se nastavlja u Centru javne bezbjednosti Banjaluka.

Paravinja je uhapšen danas u 11.55 u selu Donji Srđevići kod Srpca. Paravinja je u RS osumnjičen za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2005. godine i za njim je sud na Sokocu raspisao centralnu potjernicu.

Sada se sumnja da je povezan sa nestankom maloljetnice iz Drniša u Hrvatskoj kojoj se izgubio svaki trag 7. juna nakon što je ušla u kamion koji je stopirala.

KRIMINALISTIČKA OBRADA JOŠ TRAJE

Direktor Policije Republike Srpske /RS/ Gojko Vasić rekao je večeras da se nad uhapšenim Draganom Paravinjom, koji se dovodi u vezu sa nestankom maloljetne djevojke Antonije Bilić iz Drniša, još provodi kriminalistička obrada, nakon čega će biti predat u nadležnost Osnovnom sudu u Sokocu.

“Nad uhapšenim Draganom Paravinjom provodi se kriminalistička obrada kako bi saznali šta se desilo sa Antonijom Bilić i da vidimo da li možemo doći do nje žive ili u najgorem slučaju do njenog leša. Taj problem nastoje da razrješe naše kolege iz Hrvatske i iz CJB Banjaluka”, rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da su Paravinju uhapsili pripadnici Jedinice za podršku CJB Banjaluka i to simbolično u pet do dvanaest.

Vasić je naveo da je Paravinja, protekla četiri dana, koliko traje potraga za njim na području Srpca, proveo u šumi, po napuštenim objektima, te da je traganje bilo malo otežano, jer se radi o prostoru zaraslom u šiblje i visoku vegetaciju.

Direktor Policije RS kaže da je riječ o veoma osjetljivoj istrazi da bi se njeni detalji iznosili u javnost.

“Nakon kriminalističke obrade, lice će biti predato Osnovnom sudu Sokolac radi nastavka istrage koja je protiv njega vođena na tom području zbog krivičnog djela silovanja, a onda će se ići na predaju lica ekstradicionom sudu, odnosno Sudu BiH koji će odlučiti o njegovoj daljoj sudbini”, pojasnio je Vasić.

Paravinja je u RS osumnjičen za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2005. godine i za njim je sud na Sokocu raspisao centralnu potjernicu.

Zamjenik direktora Policije Hrvatske Milijan Brkić izrazio je zahvalnost MUP-u RS na iskrenoj, otvorenoj i konstruktivnoj i plodonosnoj saradnji tokom potrage za Paravinjom.

On je rekao da kriminalističku obradu nad uhapšenim zajedno vrše istražni timovi ministarstava unutrašnjih poslova RS i Hrvatske. “To je dokaz da je ta saradnja podignuta na jedan viši nivo i nadamo se da će ovo kriminalističko istraživanje ići u dobrom smjeru”, istakao je Brkić.

On je demantovao spekulacije koje su se pojavile u javnosti da je Antonija Bilić pronađena mrtva, izrazivši nadu da će ona biti pronađena živa, ali da se u tom cijelom spletu okolnosti ne može iskuljučiti ni ta najteža posljedica.

Brkić nije želio da kaže da li će uhapšeni biti izručen Hrvatskoj, rekavši da je to u nadležnosti ministarstava pravde BiH, Hrvatske i Srbije.

Paravinja je uhapšen danas u Donjim Srđevcima kod Srpca. Pripadnici MUP-a RS tragali su za njim od 23. juna na širem području sela Srđevići, kod Srpca. Osim ljudstva, u potrazi su bili angažovani i psi tragači i helikopter. MUP RS, zajedno sa hrvatskom policijom prikupljao je saznanja koja bi mogla da dovedu do rasvjetljavanja okolnosti pod kojim je 7. juna nestala Antonija Bilić.

Srna/Informer.ba