Svijet Udarno Vijesti

Pariz: Policija zaplijenila 270 tona minijaturnih Ajfelovih tornjeva

Francuska policija saopštila je danas da je u okviru akcije suzbijanja nelegalne ulične prodaje zaplijenila 270 tona minijaturnih Ajfelovih tornjeva i uhapsila četiri osobe.

Policija je ove godine sebi zadala zadatak da očisti ulice Pariza, grada sa najvećim brojem turističkih posjeta u svijetu, od ilegalnih prodavača suvenira.

Portparol pariske policije izjavio je da je u poslednjoj raciji  uhapšeno četvoro kineskih državljana koji su snadbijevali švercovanom robom 100 ilegalnih uličnih prodavaca.

Tokom pretresa jednog skladišta, policija je pronašla 300 tona robe, uključujući i 270 tona mini Ajfelovih tornjeva, zapremine jednake trećini olimpijskog bazena.  Sva roba je bila uvezena iz Kine.

“Cilj operacije nije samo borba protiv ilegalne ulične trgovine već i raskrinkavanje nabavne mreže”, kazao je izvor iz policije.

Ilegalna ulična prodaja se u Francuskoj kažnjava zatvorom u dužini do šest mjeseci i globom u iznosu od 3.750 eura, prenosi Tanjug.

U periodu od marta do septembra, u Parizu je privedeno oko 4.000 ilegalnih uličnih prodavača od kojih je 1.200 zadržano u pritvoru.

 

Informer.ba