Svijet Vijesti

Pariz: Svjetla piramide muzeja Louvre ugašena ranije zbog štednje energije

Svjetla piramide muzeja Louvre u Parizu, glavnom gradu Francuske, ugašena su dva sata ranije u sklopu koraka za uštedu energije, javlja Anadolu Agency (AA).

U Francuskoj su donesene odluke da se svjetla pojedinih turističkih i istorijskih objekata ugase prije uobičajenog vremena, s ciljem uštede energije, te kako bi se povećala svijest o važnosti ovih koraka.

U sklopu tih mjera svjetla na piramidi muzeja Louvre u Parizu ugašena su sinoć dva sata ranije. Svjetla piramide muzeja Louvre, jednog od prepoznatljivih simbola francuske prijestolnice, obično se gase u 1.00 po lokalnom vremenu svakog dana.

Piramida muzeja Louvre je piramida izgrađena od stakla i metala smještena ispred slavnog pariskog muzeja i služi kao glavni ulaz u muzej. Izgradnja piramide je završena 1989. godine. Pored velike piramide nalaze se i tri manje.

Rasvjeta Ajfelovog tornja biće također prigušena svakog dana, počevši od 23. septembra.

Osim toga, svjetla istorijske palate Versailles koja osvjetljavaju pročelje bit će ugašena sat ranije već od sljedeće sedmice.

Francuska ministrica kulture Rima Abdul Malak izjavila je da su ovi simbolični koraci važni za povećanje energetske svijesti građana.

 

Fena/Informer.ba