Ekonomija Udarno Vijesti

Partije iz BiH protiv ustupaka Zagrebu

U sporu sa Hrvatskom u vezi s visinom carinskih stopa interes BiH mora biti zaštićen, smatraju predstavnici političkih partija.

Odgovarajući na naše pitanje da li BiH treba da popusti i pristane da i nakon ulaska Hrvatske u EU 1. jula dozvoli toj zemlji da robu u BiH izvozi po povoljnijoj carinskoj stopi, stavovi variraju od blagog opreza pa do otvorene osude, kako su istakli, pritiska na BiH od strane Zagreba i Brisela.

Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i član Glavnog odbora SNSD-a, očekuje da BiH ostane pri odluci da ne bude popuštanja, ali upozorava da BiH ni dosad nije u potpunosti iskoristila pogodnosti koje su joj pružili članstvo u CEFTA i pogodnosti favorizovanja bh. robe na evropskim tržištima koje EU primjenjuje za BiH.

“Hrvatska će morati napustiti CEFTA, ali ona, sa druge strane, dobija puno veće pogodnosti koje joj pruža članstvo u EU, od fondova pa preko zajedničke politike”, smatra Trišić-Babićeva. Ona ističe da BiH treba u prvi plan da stavi interese svoje privrede.

Pritisak Hrvatske i EU na BiH je “bezobrazluk i poziv BiH da sama sebi stavi omču oko vrata i objesi se”, ocijenio je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

“Očekivali smo da će EU predložiti nešto što bi pomoglo građanima BiH da poboljšaju životni standard i prežive ova teška vremena. Ovako oni pokazuju da im je jedini interes da povuku što više sredstava iz ovako siromašne države. Mislim da političari u BiH treba da preispitaju svoj odnos prema EU”, rekao je Bosić.

BiH ni dosad nije u potpunosti iskoristila pogodnosti koje joj je pružilo članstvo u CEFTA

BiH mora da napravi analizu šta gubi, a šta dobija istrajavanjem na stavu da ne dozvoli niže carine hrvatskoj robi, poručio je Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ BiH i bivši ministar finansija i trezora BiH, pa tek nakon toga donese konačnu odluku.

Pojasnio je da nije ni za ni protiv, jer, kako ističe, ne vodi politiku crno-bijelo.

“Još nemamo analizu što će se dogoditi ako mi to uradimo, a Hrvatska uzvrati nekim svojim mjerama. Ja nisam zagovornik politike na nacionalnoj osnovi, pa da, ako sam Hrvat, branim Hrvatsku. Interes BiH mora biti zaštićen, a on će biti zaštićen ako vodimo politiku čistih računa sa našim susjedima”, rekao je Vrankić.

BiH treba istrajati na zaštiti BiH, poručio je Mirsad Đapo, potpredsjednik SDP-a BiH, ali u skladu s evropskim standardima.

“Tamo gdje ne moramo popuštati pritiscima i ne trebamo, a ono što je naša obaveza prema Evropi treba potpuno provesti i interes privrede staviti u prvi plan. Lično sam na fonu – a to je i na liniji moje partije – da istrajemo na ovom stavu. Nikakvim pritiscima koji će dovesti BiH u još težu situaciju ne treba popustiti”, rekao je Đapo.

Iz HDZ 1990 i SBB-a do zaključenja današnjeg broja “Nezavisnih” nismo dobili odgovor.

Nezavisne/Informer.ba