Svijet Top Vijesti

Pentagon: Američki zračni udari u istočnoj Siriji su poruka Iranu

Američki zračni udari u istočnoj Siriji imali su za cilj poslati poruku Iranu i milicijama u savezništvu s Teheranom koje su napadale američke vojnike u ovom mjesecu i u nekoliko navrarta tokom protekle godine, saopćio je Pentagon.

Colin Kahl, zamjenik ministra odbrane za politička pitanja, izjavio je da su američki zračni udari po položajima milicija koje podržava iranska Revolucionarna garda pokazali da se “Sjedinjene Države neće ustručavati da se brane protiv iranske i agresije koju podržava Iran”.

Ratna nadzorna grupa, Sirijska opservatorija za ljudska prava, saopćila je da je u američkim zračnim udarima napadnut vojni kamp Ayash kojim upravlja grupa Fatimiyoun sastavljena od šiitskih boraca iz Afganistana. Opservatorija je javila da je najmanje šest sirijskih i stranih militanata ubijeno u napadu u sirijskoj pokrajini Deir el-Zour.

Deir el-Zour je strateški bitna pokrajina sa naftnim poljima koja se graniči s Irakom. Milicije koje uživaju iransku podršku i sirijske vladine snage kontroliraju tu regiju, koja je bila česta meta izraelskih borbenih aviona u ranijim zračnim udarima, prenosi AFP.

 

Fena/Informer.ba