BiH Vijesti

Penzioneri će tužiti Vladu RS-a, ne odustaju od protesta

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske (RS) Rade Rakulj najavljuje moguću tužbu protiv Vlade RS-a zbog, kako navodi, neustavnih i nezakonistih odluka koje idu na štetu najstarije populacije u RS.

Rakulj kaže da je posebno u ovoj godini nezadovoljan radom izvršne vlasti.

“Bavimo se mišlju da se ova vlada sudski tuži kako bi se dokazalo da li je njen rad ustavan i zasnovan na zakonu. Ne samo o tome koliko ona vara Fond PIO, a to radi, i bori se žestoko da zadrži svoje predstavnike u Upravnom odboru Fonda. Ti ljudi rade onako kako ona traži”, kazao je Rakulj za banjalučku Alternativnu televiziju.

Vladi RS-a zamjera jer je isknjižila neke obeveze koje pojedine firme imaju prema Fondu PIO, među kojima izdvaja i banjalučki “Jelšingrad”.

Izvršnu vlast optužuje i da odobrava reprograme firmama za koje se zna da, kako navodi, nikada neće uplatiti doprinose.

Rakulj ponavlja i da okviru penzionog sistema ne bi trebalo da se više zadržavaju i osobe koje imaju neke druge zasluge, već samo oni koji su uplaćivali doprinose.

“Sada radnik u RS ne plaća samo za svoju starost, već i neke obaveze koje se trebaju finansirati iz budžeta, odnosno od poreza svih građana”, tvrdi je predsjednik Udruženja penzionera RS-a.

Već su dali rok Vladi RS-a da do 15.decembra poveća penzije, jer će u suprotnom izaći na proteste, možda i za Dan RS-a, 9.januar.

Rakulj kaže da i dalje traže povećanje penzija od 10 posto.

Mjesečno bi za tu namjenu trebalo izdvojiti još pet miliona KM, a smatra da u budžetu RS-a ima novca, ali da nije usmjeren za najstariju populaciju kojoj mjesečni čekovi nisu povećani ni za marku već više godina.

Taj argument brani navodima da su plaće zaposlenih u javnom sektoru u RS-u veće nego u Srbiji, dok su penzije daleko manje.

Penzioneri čine više od 20 posto stanovništva u RS. Rakulj priznaje da će i zbog hladnog vremena biti teško organizirati proteste.

Fena/Informer.ba