BiH Izdvojeno Politika Vijesti

Penzionisani vojnici pred zgradom Parlamenta FBIH, sjednica Predstavničkog doma u toku

Više stotina bivših vojnika, prijevremeno penzioniranih prema državnom zakonu, okupilo se danas u Sarajevu ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu gdje čekaju ishod jedne od najavljenih tačaka dnevnog reda redovne sjednice Predstavničkog doma.

Ta tačka odnosi se na dopune Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima.

Senad Hubijer je uime okupljenih kazao novinarima da je uzrok njihovog okupljanja i nezadovoljstva informacija da će federalni premijer Nermin Nikšić zatražiti povlačenje ove tačke s dnevnog reda čiji bi pozitivan ishod u Parlamentu išao u prilog ovoj kategoriji jer im omogućava da Federacija preuzme brigu o isplatama njihovih penzija.

Sjednica Predstavnčkog doma je počela i zasad protiče u redovnom terminu za postavljanje poslaničkih pitanja i inicijativa. Potom će poslanici utvrđivati dnevni red.

Osim dopuna Zakona koje se odnose na penzionirane vojnike, predloženih po hitnom postupku, u najavljenom dnevnom redu ove redovne dvodnevne sjednice su također prema hitnoj proceduri predložene izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku FBiH te izmjene Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Po skraćenoj proceduri su najavljeni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, Prijedlog zakona o klasifikaciji zanimanja u FBiH i Prijedlog zakona o dopunama zakona o poljoprivredi, koji je predložila poslanica Jasminka Durić.

Prijedlog zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u FBiH je u redovnoj parlamentarnoj proceduri, kao i Prijedlog zakona o volontiranju čiji je predlagač parlamentarna komisija za pitanja mladih.

U fazi nacrta su zakoni o energetskoj efikasnosti, zatim o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, kao i Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Poslanici će razmotriti i više drugih odluka i akata među kojim odluku o prihvatanju zaduženja prema Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine te Evropske investicijske banke za finansiranje Projekta koridor 5-C – II faza.

Fena/Informer.ba