Svijet Vijesti

Peskov: Putin će predsjedati ceremonijom pripajanja četiri ukrajinska teritorija Rusiji

Predsjednik Vladimir Putin održat će u petak, u Moskvi, ceremoniju potpisivanja ugovora o pripajanju četiri teritorija Ukrajine Rusiji, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

 

Sporazumi će biti potpisani “sa sva četiri teritorija koja su održala referendume i uputila odgovarajuće zahtjeve ruskoj strani”, rekao je Peskov, prenosi Reuters.

Zapad ove glasove sa referenduma gleda kao ilegalne i nelegitimne. Putinova odluka da te regije uključi u Rusiju znači da će Moskva pripojiti ogromna područja širom istočne i južne Ukrajine, što predstavlja oko 15 posto ukupnog teritorija Ukrajine.

Dužnosnici koje podržava Rusija u četiri regije Ukrajine, pod kontrolom ruskih snaga, rekli su da referendumi pokazuju da je velika većina njihovog stanovništva glasala za pridruživanje Rusiji u glasovima koje su Ukrajina i Zapad kritikovali kao “prevare”.

Nakon ceremonije potpisivanja u Kremlju, Putin će održati veliki govor i sastati se s upraviteljima ukrajinskih regija koje je imenovala Moskva, saopštio je Kremlj.

 

Fena/Informer.ba