Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Peter Sorensen imenovan za specijalnog predstavnika EU u BiH

Evropski visoki predstavnik Catherine Ashton potvrdila je imenovanje Danca Petera Sorensena za novog šefa delegacije EU u BiH, a, suprotno očekivanjima, Sorensen nije potvrđen kao specijalni predstavnik Evropske unije, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

U kancelariji Catherine Ashton navode da će Sorensen “postati specijalni predstavnik EU u BiH” kad postupci budu završeni i kad ga Savjet potvrdi.

Ashton je Sorensenov izbor za šefa delegacije EU, za koji je rekla da dolazi “u ključnom trenutku za region i posebno BiH”, obrazložila njegovim jedinstvenim poznavanjem BiH i šireg regiona.

Šefica evropske diplomatije je dodala da je zadovoljna što ovo imenovanje objavljuje samo nekoliko dana nakon svog puta u BiH, čiji rezultat je “odustajanje od referenduma u Republici Srpskoj”.

“Sad moramo nadograđivati taj uspjeh i potruditi se da BiH postavimo na put za EU”, ističe Ashton u saopštenju, u kojem se poziva i na martovske zaključke Vijeća ministara EU.

U martovskim zaključcima Vijećeje podvuklo odlučnost prema evropskoj perspektivi BiH, očuvanju teritorijalnog integriteta i suverenita i formiranju nove funkcije, EUSR (evropskog specijalnog predstavnika u BiH).

 

Srna/Informer.ba