Politika Vijesti

Peter Sorensen: Parlamentarnom saradnjom ubrzati put ka EU

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen rekao je danas da koordinisan rad Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH, Komisije za evropske integracije Parlamenta FBiH i Odbora za evropske integracije i regionalnui saradnju Narodne skupštine Republike Srpske može ubrzati put BiH ka EU.

Sorensen je naglasio da se prošlogodišnje obilje institucionalnih blokada u BiH odrazilo na rad vlada i parlamenata.

On je istakao da Izvještaj o napretku BiH u 2011. godini i uspostavljena dijagnoza treba da posluže političkim vođama i parlamentarcima kao konkretan instrument za promjene koje treba da uslijede.

Govoreći na regionalnoj konferenciji ”Parlamentarnom saradnjom do EU”, Sorensen je ocijenio da treba ojačati kapacitete parlamenata, te ponovio da moraju biti usvojeni zakoni o državnoj pomoći i o popisu stanovništva i postignuti konkretni rezultati u slučaju presude “Sejdić- Finci”.

Ambasador Britanije u BiH Nigel Casey rekao je da ovaj projekat, za koji je Britanija izdvojila 170.000 funti, pokazuje opipljivu želja i dokaz Britanije da što prije vidi BiH u EU.

”EU i sve njene članice iskreno žele da što prije vide napredak BiH u smislu pristupanja i članstva u EU. Pristupni voz za EU, na neki, način već napušta stanicu, tako da treba požuriti i vrijeme je da BiH odluči da li će se ukrcati na taj voz’‘, naglasio je Casey.

On je dodao da će se u naredne dvije sedmice vidjeti da li će biti donesene krucijalne odluke na osnovu kojih će Savjet EU u decembru omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

Direktor Spoljnopolitičke inicijative BiH Denisa Sarajlić-Maglić rekla je novinarima da je motiv organizovanja ovakve konferencija nepostojanje izvršne vlasti i negativan izještaj o napretku BiH.

”Želimo da ukažemo članovima parlamenta BiH da, bez obzira što ne postoji politički dogovor o formiranju vlasti, oni i dalje imaju odgovornost prema građanima da nastave proces EU integracija’‘, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, i ukoliko bude formirana izvršna vlast u dogledno vrijeme, parlament mora da ima snažnu ulogu u procesima EU integracija, u čemu je za BiH korisno hrvatsko iskustvo.

”Uticaj političkih lidera je specifičnost BiH, odnosno institucionalnog uređenja, jer je donošenje odluka ipak izmješteno van formalnih institucija u neke neformalne krugove, ali to ne znači da članovi parlamenta i dalje ne mogu koristiti procedure i institucije koje imaju da ipak donose sami odluke”, naglasila je ona.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković rekao je da se bez dobre saradnje sa zemljama susjedima teško može kvalifikovati za članstvo u EU.

”Ako zemlja regiona ima unutrašnje probleme, teško možemo govoriti da ima dobre odnose i sa susjedima. Spoljna politika je odraz unutrašnje politike. Spoljna politika i odnos prema susjedima je dobar ukoliko ste riješili i pitanja koja se direktno tiču međususjedske saradnje”,podvukao je Vuković.

Predsjednik Nacionalnog odbora hrvatskog Sabora i član Odbora za evropske integracije Vesna Pusić rekla je da je u Hrvatskoj u procesu evropskih integracija parlament bio veoma važan, jer je u svakom pregovaračkom stavu imao mogućnost veta.

”Svaki član Nacionalnog odbora imao je mogućnost veta na cijeli proces i to je parlamentarnom odboru po prvi put dalo stvarni uticaj”, naglasila je Pusićeva.

Prema njenim riječima, hrvatsko iskustvo, od čisto tehničkih pitanja kako sastaviti pregovarački tim, do načelnih kako postaviti model reforme pravosuđa, za BiH je iskoristivo, bilo kao primjer na koji način nešto napraviti, bilo kao upozorenje šta ne raditi.

Spoljnopolitička inicijativa je organizator današnje Prve regionalne konferencije članova parlamenata iz EU, BiH i regiona. Cilj konferencije je razmjena iskustava o procesu proširenja koja će poslužiti kao generator novih inicijativa za jačanje parlamentarne demokratije i saradnje među članovima parlamenata u BiH i regionu.

U okviru ovog projekta, koji finansira Velika Britanija, održana su četiri seminara u kojima je učestvovalo oko 30 parlamentaraca na nivou BiH i entiteta . Cilj projekta je upoznavanje članova parlamenta o svim promjenama koje uvodi Lisabonski ugovor i kako nova pravila i nove institucije u EU mogu uticati na evropski put BiH.

Srna/Informer.ba