Politika Vijesti

PIC: Odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko prezentirao je danas Komunike Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji je, na dvodnevnoj sjednici održanoj u Sarajevu, usvojen uz dvije fusnote Ruske Federacije, koje se odnose na najavljeni referendum u Republici Srpskoj (RS) i odluku Ustavnog suda BiH u vezi s Danom RS-a, 9. januara.

Inzko je na pres-konferenciji kazao da tokom sjednice nisu razgovarali o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o praznicima u RS-u te da ne može da je komentarira jer “još nije objavljena u Službenom glasniku”.

S tim u vezi, istaknuto je da su odluke Ustavnog suda BiH “konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati i provesti”.

Osvrnuo se na referendum o pravosuđu BiH čije je održavanje najavljeno u RS-u te istakao da “niži nivo vlasti ne može održavati referendume o pitanjima koja se tiču višeg nivoa vlasti”.

Glavna tačka koja je razmatrana na sjednici PIK-a, imajući u vidu da je ove godine obilježeno 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bila je procjena situacije u pogledu implementacije tog sporazuma, kao i pouke izvučene iz tog procesa.

S tim u vezi, kazao je Inzko, UO PIC-a konstatirao je pozitivan razvoj situacije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma te istakao značaj formiranja Oružanih snaga BiH, “objedinjavanjem tri vojske koje su se nekada borile međusobno”.

To je, kazao je on, nekada bilo nezamislivo. Sada “ova vojska je vrlo uspješna učestvovala u međunarodnim mirovnim operacijama u Afganistanu, Angoli itd”.

Visoki predstavnik u BiH naglasio je da je BiH postigla značajan napredak te da su Predsjedništvo BiH i državni organi vlasti imali centralnu ulogu u njegovom postizanju.

– Sada je potrebno vidjeti više konkretnih rezultata i imati osjećaj urgentnosti u implementaciji tih rezultata. Osim Reformske agende, Predsjedništvo BiH dalo je doprinos pozitivnoj atmosferi u regionu – kazao je Inzko, ističući da je pozitivna regionalna atmosfera važna za budućnost i napredak BiH.

Stoga je Komunike, dodao je, naglasio značaj pozitivnih događanja u regionu koji treba nastaviti.

Još značajnije je to, rekao je Inzko, da se lideri i građani BiH zajednički organiziraju “jer je reintegracija središnji faktor za očuvanje trajne stabilnosti i prosperiteta”.

UO PIC-a je, naveo je on, pozvao organe vlasti i institucije BiH da zadrže pozitivan impuls u provođenju neophodnih socijalnih i ekonomskih te reformi u oblasti vladavine prava, pravosuđa i javne uprave, u skladu sa zahtjevima građana i u saradnji sa civilnim društvom.

– Također, UO PIC-a pozvao je sve nadležne organe vlasti u BiH da poduzimaju napore u borbi protiv terorizma i da krivično procesuiraju osobe uključene u terorističke aktivnosti, da spriječe radikalizaciju i da, u ovom pogledu, jačaju saradnju među organima vlasti unutar BiH, kao i s drugim zemljama – istakao je Inzko.

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Bruce Berton kazao je da je UO PIC-a istakao nedvosmisleno opredijeljenje za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, u skladu s međunarodnim pravom, ističući da, po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

UO PIC-a je, dodao je, također pozvao sve nadležne organe vlasti u BiH da iskoriste struktuirani dijalog o pravosuđu kao primjereniji forum za rješavanje pitanja oblasti pravosudne reforme.

S tim u vezi, napomenuo je da je UO PIC-a jasno izrazio stav da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4 Općeg okvirnog mirovnog sporazuma, i da je ključ za njegovu implementaciju

Informirao je da su članovi PIC-a također razgovarali o pitanju obrazovanja, koje je važan segment, i “gdje i dalje vide da se osnovna pitanja zloupotrebljavaju na štetu školske djece”.

– Čvrsto smo uvjereni da je obrazovanje od prevashodnog značaja za povjerenje i međusobno razumijevanje u BiH – istakao je Berton.

Poručio je da je, nakon sjednice UO PIC-a jedna stvar jasna, a to je da je “međunarodna zajednica čvrsto privržena uspostavljanju stabilne, sigurne i prosperitetne BiH”.

 

Fena/Informer.ba