Crna hronika Udarno Vijesti

Piroman u Sarajevu pali automobile pomoću spreja, nakon čega se sve brzo pretvori u buktinju

Prema dosadašnjoj praksi policijskih istražitelja, u pozadini paljenja automobila u većini slučajeva radi se o osveti ili svojevrsnom upozorenju vlasniku vozila. Prema onome što se dešavalo prilikom posljednjih paljevina automobila u Sarajevu, postoji sumnja da gradom hara piroman koji neselektivno pali vozila, ali se ne isključuje ni mogućnost da je u pitanju obijest pojedinca ili više osoba.

Otvoreni plamen

Razlog najnovijim sumnjama može se naći u činjenici da su vlasnici zapaljenih automobila građani koji policiji nisu mogli dati informaciju o mogućim počiniocima ili nalogodavcima, jer, jednostavno, nisu imali ni s kim problem niti im je bilo ko u posljednje vrijeme prijetio.

Iznenađen je bio vlasnik firme “Techning” d.o.o. Sarajevo, čije je službeno vozilo BMW (M71-K-990I) zapaljeno 6. avgusta u 1.25 sati u ulici Hamdije Kreševljakovića do broja 63, općina Centar. Vještak protivpožarne struke ustvrdio je da je riječ o namjernoj paljevini otvorenim plamenom.

Slično se desilo i s M. Ć., vlasnicom automobila “renault megane”, koji je 24. maja oko ponoći zapaljen na Obali Isa-bega Ishakovića, općina Stari Grad Sarajevo. U ulici Mula-Mustafe Bašeskije, općina Stari Grad Sarajevo, 29. juna zapaljen je “golf 2”, vlasništvo D. K. iz Sarajeva. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih, dok je vozilo u potpunosti izgorjelo.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo rečeno nam je da se za počiniocima ovih paljevina još traga.

Uništeni tragovi

” Dok ne rasvijetlimo ove događaje, ne možemo reći o čemu se tu radi” – kratko nam je kazao Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz prakse je poznato da se ovakvi slučajevi rijetko rasvjetljavaju, jer se požarom uništavaju svi tragovi koji bi mogli dovesti do počinioca. Međutim, u posljednjim slučajevima ima jedna matrica koja se već u više navrata ponavlja. Paljenje automobila se vrši pomoću spreja, nakon čega se automobil veoma brzo pretvori u buktinju.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba