Top Vijesti

Planinari BiH i regije pohodili Hajlu

Planinari iz Bosne i Hercegovine i regije pohodili su i ove godine Hajlu (2.403 m.n.v.) u Crnoj Gori, na 25. Memorijalnom pohodu koji se tradicionalno održava u znak sjećanja na vrhunskog sportistu iz Novog Pazara Safeta Mavrića Ćaku.

Na ovogodišnjem pohodu registrirano je oko 250 sudionika, a oko 180 popelo ih je jedan od najljepših vrhova Prokletija (2.403 m.n.v.) koji se izdiže iznad Rožaja.

Za sudionike taj pohod bio je prilika za nova druženja i uživanje u ljepotama prirode. Pohod na vrh Hajle (2.403 m.n.v.) rado su, kažu, uknjižili u svoje planinarske uspjehe. Zahvalni su vodičima, koji su bili sa njima.

Planinari i ljubitelji prirode iz Bosne i Hercegovine tradicionalno sudjeluju na tom pohodu, a ove godine bilo ih je tridesetak, iz više planinarskih društava. Među njima bila je Lamija Pandžo (12 godinu), koja već ima ispenjanih vrhova iznad 2.000 m.n.v.., a prvi put je pohodila i popela Hajlu. Na taj pohod je došla zajedno sa svojim djedom, planinarom Mustafom Ćutahijom.

Po tradiciji, sudionici vozilima prilagođenim tom terenu idu do lokacije Bandžov u podnožju planine Hajle na 1.400 m.n.v.. Odatle pješice stižu u planinarski dom Grope na oko 2.000 m.n.v., a od te lokacije penje se vrh Hajle. Za sudionike pohoda obavezna je kompletna oprema za zimske visokogorske akcije.

Među sudionicima pohoda godinama je i sestra Safeta Mavrića Ćake, Ramiza Mavrić kojoj taj pohod mnogo znači. Zahvalna je svim sudionicima što se i na taj način prisjećaju njenog brata za kojeg kaže da je mnogo volio Hajlu, pohodio je u svim godišnjim dobima.

Planinarski klub ‘Hajla 2403’ iz Rožaja, zajedno sa Turističkom organizacijom Rožaje, tradicionalno u januaru okuplja planinare na Memorijalnom pohodu “Safet Mavrić-Ćako”. Kako ističe Fevzija Kurtagić iz PSK ‘Hajla 2403’ ovogodišnji pohod prevazišao je očekivanja organizatora, a pokrovitelji su Planinarski savez Crne Gore i lokalna samouprava.

Safet Mavrić Ćako bio je alpinista, planinar, biciklista, gimnastičar, vrhunski sportista iz Novog Pazara, a smrtno je stradao na Hajli 6. januara 1997. godine.

Hajla pripada lancu Prokletija, a Memorijalni pohod “Safet Mavrić-Ćako” spada među najmasovnije zimske uspone u regiji i ima za cilj promociju te planine koja ima potencijale za razvoj planinskog turizma. Memorijalni pohod podržali su Opština Rožaje i Turistička-organizacija Rožaje, a tom manifestacijom otvorena je i ovogodišnja zimska turistička sezona.

 

Fena/Informer.ba