BiH Region Top Vijesti

Planinari BiH i regije pohodit će i ove godine Hajlu

Planinari iz Bosne i Hercegovine i regije sudjelovat će i ove godine na memorijalnom pohoda na Hajlu (2.403 m.n.v.) u Crnoj Gori, koji se tradicionalno održava u znak sjećanja na vrhunskog sportistu Safeta Mavrića Ćaku. Taj pohod bit će održan u periodu od 13. do 15. januara, u organizaciji Planinarskog kluba “Hajla 2403”.

Planinar Mustafa Ćutahija organizator je odlaska sedam osoba iz Sarajeva na taj pohod, a novost je što ovaj put ide i njegova unuka.

– U mojoj organizaciji ide sedam članova, a novost je što ovaj put ide i moja unuka Lamija Pandžo (12 godina). Ona ide prvi put na Hajlu, ali ima već ispenjanih vrhova iznad 2.000 m.n.v.. Nadamo se dobrom druženju sa planinarima iz regije i uspješnom usponu, sa sjećanjem na rahmetli Ćaku – naglasio je u izjavi za Fenu.

Među sudionicima pohoda obično je godinama i sestra Safeta Mavrića Ćake, Ramiza Mavrić kojoj taj pohod mnogo znači. Zahvalna je svim sudionicima što se i na taj način prisjećaju njenog brata za kojeg kaže da je mnogo volio Hajlu, pohodio je u svim godišnjim dobima.

– Znači mi puno to sjećanje na moga brata. I tim dešavanjem čuvamo ga u sjećanju, zajedno sa svim planinarima sudionicima tog pohoda. Veliko hvala, svima koji su uz mene i moju porodicu u takvim teškim trenucima, kad se rane ponovo otvore i vrate sjećanje na njega. Svim planinarima sretan uspon – poručila je Ramiza Mavrić.

Prema iskustvima iz ranijih godina, za sudionike je taj pohod priliku za nova druženja i uživanje u ljepotama prirode. Pohod na vrh Hajle (2.403 m.n.v.) rado će, kažu, uknjižiti u svoje planinarske uspjehe. Zahvalni su vodičima, koji cijelo vrijeme budu sa njima.

 

Fena/Informer.ba