BiH Udarno Vijesti

Pllin u F BiH poskupljuje za 14,5 posto

Bivša uprava uputila je Vladi FBiH zahtjev za povećanje cijene gasa za 14,5 posto. Ta odluka treba se donijeti u četvrtak na sjednici Vlade FBiH. Vrlo brzo imat ćemo situaciju da se cijena plina reguliše na isti način kao električna energija.

Adnan Kreso, vršilac dužnosti generalnog direktora “BH-Gasa”, najavljuje u intervjuu za “Dnevni avaz” gradnju plinovoda Karlovac – Bihać, koji će BiH omogućiti da ne ovisi o ruskom dobavljaču plina “Gazprom”.

Kreso kaže da BiH nakon realizacije ovog projekta više neće imati problema s distribucijom plina, kao što se to desilo prije nekoliko godina, kada je obustavljena isporuka. Istovremeno, on najavljuje poskupljenje plina za 14,5 posto, o čemu će sutra odlučivati Vlada Federacije BiH.

Imamo čvrste garancije da neće biti obustave isporuke iz “Gazproma”. Trenutno u BiH trošimo oko 400 miliona kubnih metara gasa godišnje, što ne predstavlja ni polovinu od predratne potrošnje“.

Koliko je BiH do sada platila Rusiji zbog ratnog duga?

Taj dug iznosio je oko 105 miliona dolara. “Gazprom” zvanično ova sredstva potražuje od “Energonivesta”. Koliko znam, do sada su plaćena tri miliona dolara, a na osnovu odluke Vlade FBiH, na svakih 1.000 potrošenih kubnih metara, na račun ove ruske kompanije uplaćuje se pet dolara. Naravno, ovaj dug na određeni način opterećuje i našu kompaniju”.

Hoće li biti poskupljenja plina u FBiH?

Jasno je da je rast cijena gasa, prije svega, socijalno, a onda i političko pitanje. Međutim, gas je na tržištu skuplji, a mi već zbog toga plaćamo višu cijenu. Bivša uprava uputila je Vladi FBiH zahtjev za povećanje cijene gasa za 14,5 posto. Ta odluka treba se donijeti u četvrtak na sjednici Vlade FBiH. Vrlo brzo imat ćemo situaciju da se cijena plina reguliše na isti način kao električna energija”.

Na kojim će projektima “BH-Gas” u narednom periodu prioritetno raditi?

Za razvoj ove energetske grane, osim gasovoda Karlovac – Bihać, od kapitalnog značaja je projekt Slavonski Brod – Bosanski Brod – Zenica. Kada bude realizovan ovaj projekt, Zenica će konačno imati bolje ekološke uslove”.

Koliko sredstva kompanija na čijem ste čelu potražuje?

Trenutno potražujemo 35 miliona i 900.000 KM prema drugima firmama. Samo nam “Sarajevogas” na današnji dan duguje 17 miliona KM. Veliki dužnici su “Toplane”, “Mittal Steel”, ali imamo razumijevanja za ove firme i zajedno pokušavamo prevazići ovaj problem“.

 

Informer.ba