BiH Top Vijesti

‘Pobijedimo zajedno mRAK’ – Rehabilitacioni kamp u Olovu za djecu i mlade TK izliječene od raka

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona “PIPOL“ organiziralo je od 22. do 25. januara rehabilitacioni kamp za djecu i mlade izliječene od raka sa područja Tuzlanskog kantona. Dio je to Projekta ‘Pobijedimo zajedno mRAK’, čiji je generalni pokrovitelj Federalno ministarstvo zdravstva.

Adekvatna rehabilitacija i resocijalizacija sastavni su dio procesa liječenja i oporavka djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka u svijetu.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, prateći regionalne i svjetske standarde, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije COVID-19, Udruženje „PIPOL“  uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva zdravstva ponovo je ove godine omogućilo adekvatnu rehabilitaciju i resocijalizaciju za 120 korisnika Projekta sa područja Tuzlanskog kantona. Brojne okupacione, edukativne, sportske, rekreativne i slobodne aktivnosti doprinijele su  zaštiti i očuvanju njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Kako je kazala predsjednica Udruženja Amra Saračević, korisnici Projekta boravili su u pratnji roditelja u Sportsko-rekreativnom centru S.R.C.A. u Olovu, uživali i u zimskim radostima.

To je, kako je kazala, imalo posebnu čar za djecu i mlade, koji su ne tako davno završili sa intenzivnim bolničkim liječenjem i zaštitnim terapijama. Oni, svakim danom, postižu nove pobjede na putu ka ozdravljenju i najbolji su primjer i ohrabrenje za sve mališane koji trenutno vode borbu sa rakom.

– Upriličili smo i brojne aktivnosti, kroz individualni i grupni rad sa korisnicima Projekta. Cilj je da oporavimo skrivena mjesta u njihovom tijelu do kojih terapija ponekad ne može doprijeti, to su dječja duša i dječji duh, te da pružimo psihosocijalnu podršku članovima njihovih porodica – istakla je Saračević, saopćeno je iz Udruženje „PIPOL“.