Region Udarno Vijesti

Počela potraga za posmrtnim ostacima Draže Mihailovića

Državna komisija za otkrivanje tajnih grobnica ubijenih poslije 1944. godine u narednih deset dana počinje skeniranje terena u potrazi za posmrtnim ostacima streljanih na Adi Ciganliji, među kojima je bio i Draža Mihailović.

Istoričar Srđan Cvetković, koji se nalazi na čelu Komisije za otkrivanje tajnih grobnica, rekao je danas Tanjugu da je Komisija uradila trodimenzionalnu rekonstrukciju mijesta na Adi Ciganliji gde je prema izjavama svedoka streljan Mihailović i ostali zatvorenici.

Takođe je utvrdila kako je tačno izgledao prostor zatvora gde su oni bili zatočeni.

Čim vremenske prilike dozvole Komisija će početi skeniranje terena u potrazi za zemnim ostacima, najvjerovatnije u narednih desetak dana, rekao je Cvetković.

Ukoliko se utvrdi da na tim lokacijama ima zakopanih posmrtnih ostataka, uslijediće njihova eshumacija i DNK analiza, dodao je on.

Riječ je o primarnoj grobnici, a postoje indicije da su posmrtani ostaci  Mihailovića poslije nekoliko mijeseci iskopani i preseljeni na drugo mjesto s ciljem da nikada ne budu pronađeni,” objasnio je tada član Komisije i koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen.

 

Informer.ba