Izdvojeno Politika Vijesti

Počeli bilateralni sastanci o formiranju vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je danas počeo bilateralne sastanke sa predsjednicima drugih stranaka o formiranju Vijeća ministara i da očekuje da će do kraja sedmice biti finalizovana ideja o njihovom zajedničkom sastanku.

“Već jutros sam razgovarao sa predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem, danas ću sigurno razgovarati sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, danas ili sutra sa predsjednicima SDS-a Mladenom Bosićem i SNSD-a Miloradom Dodikom”, rekao je Čović novinarima i dodao da želi da razgovara i sa drugim stranačkim liderima, među kojima i predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.

Izrazivši uvjerenje da će se do kraja sedmice izaći sa idejom o zajedničkom sastanku, Čović je rekao da je o tome rano govoriti dok se ne završe bilateralni sastanci.

Prema njegovim riječima, prošlo je vrijeme nadmudrivanja i potrebno je krajnje odgovorno sjesti kako bi BiH što prije dobila vlast i kako se ne bi ponavljalo da svjetski političari, poput njemačke kancelarke Angele Merkel, zbog toga zaobilaze BiH.

Čović je potvrdio da HDZ BiH i dalje predlaže Borjanu Krišto za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

“Međutim, ako HDZ BiH ne bi imao bar 10 predsjedavajućih Savjeta ministara u svojim redovima, onda to ne bi bio ozbiljna politička stranka koju podržava više od 60 odsto hrvatskog biračkog tijela u BiH“, istakao je Čović.

On je dodao da kad se utvrdi koncept Savjeta ministara neće biti teško izabrati predsjedavajućeg.

“Imamo vrlo jasan koncept da predsjedavajući treba da bude iz reda Hrvata, a to pripada HDZ-u. Hrvatski blok treba da dobije još dva ministarstva, četiri ministarstva treba da pripadnu srpskom bloku i tri bošnjačkom“, precizirao je Čović dodavši da je potrebno postići i dogovor o rotaciji u Vijeću ministara.

Prema Čovićevim riječima, ako BiH u septembru ne bude imala formirano Vijeće ministara, to će biti još jedan kuriozitet u BiH.

“Sve to govori da je potrebno hitno promijeniti Izborni zakon i obezbijediti da legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda u razumnom periodu dođu do mogućnosti da uspostave vlast“, istakao je Čović.

Ukoliko to ne bude urađeno, dodao je, potrebno je da se jasno zna u kom periodu neko drugi treba povući neki drugi potez.

 

Srna/Informer.ba