Crna hronika Udarno Vijesti

Počelo suđenje Draganu Paravinji

Pred Županijskim sudom u Šibeniku danas je počelo suđenje Draganu Paravinji (44) za pokušaj silovanja i teško ubistvo sedamnaestogodišnje Antonije Bilić iz Drniša. Bilićevoj se svaki trag izgubio 7. juna prošle godine na čikolskom mostu na kojem je stopirala i ušla u Paravinjin kamion. Zbog nestale djevojke bila je pokrenuta najveća potraga u istoriji Hrvatske, ali ni danas nije poznato šta je optuženi učinio s njenim tijelom.

Tragovi krvi i kosa Bilićeve pronađeni su poslije u kamionu koji je vozio Paravinja, a on je uhapšen u Donjim Srđevićima u RS-u, gdje se sklonio nakon što je u Hrvatskoj počela opsežna potraga. Paravinja nikada nije priznao pokušaj silovanja, ali jeste ubistvo. “Počela je da me psuje i vrijeđa. Uspjela me nekoliko puta odgurnuti nogom od sebe. U jednom je trenutku pokušala da izađe iz kabine pored mene i dalje me glasno psujući. U tom sam trenutku izgubio živce”, ispričao je Paravinja svoju verziju zločina.

Novi hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da dosadašnji način postupanja prema nestaloj djevojci i njenoj porodici nije bio dobar zbog čega će biti promijenjen. Paravinja je od 16. februara ponovno u šibenskom zatvoru, nakon što je nešto kraće od dva mjeseca proveo u zatvoru u BiH gdje je boravio radi izricanja pravosnažne presude od dvije godine i 10 mjeseci zatvora zbog silovanja koje je 2002. godine počinio na području Jahorine.

Dragan Paravinja pobjegao je u Hrvatsku iz Srbije gdje je osuđen zbog silovanja na četiri godine i pet mjeseci zatvora. S obzirom na to da ima i hrvatsko državljanstvo, tu je bio siguran jer nije mogao biti izručen. Radio je kao vozač kamiona. Na pripremnom ročištu će, između ostalog, biti odlučeno hoće li suđenje biti otvoreno ili zatvoreno za javnost, s obzirom na to da je žrtva krivičnih djela za koje se Paravinja tereti maloljetna.

Srna/Informer.ba