BiH Vijesti

Počeo disciplinski postupak protiv Sabine Sarajlije

BIRN BIH/Informer.ba
Glavna rasprava u disciplinskoj tužbi protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije, koja se tereti zbog nemara u vršenju službene dužnosti, počet će 7. decembra, rečeno je na današnjem pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Alena Kurspahić-Nadarević, glavna disciplinska tužiteljica, kazala je da Ured disciplinskog tužioca (UDT) disciplinskom tužbom Sarajliji na teret stavlja prekršaje koji se odnose na povredu načela nepristrasnosti, nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, te miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti.

“U prvoj tački naveli smo da je tužena Sabina Sarajlija u okviru svojih ovlasti postupila po zahtjevu tužioca Aida Hadžismajlovića i donijela odluku kojom je tužiocu dodijeljena presignacija“, kazala je Kurspahić-Nadarević objašnjavajući da je tužena koristila svoja ovlaštenja, ali da je za Ured sporan razlog za takvu presignaciju, čime je tužena povrijedila načelo nepristrasnosti i pogodovala tužiocu po njegovom zahtjevu, kako bi se poboljšala njegova individualna ocjena.

“Nemar i nepažnja predstavlja vid kršenja službene dužnosti i može se svrstati pod umišljaj“, kazala je.

Sarajlija je, prema disciplinskoj tužbi, 12. aprila ove godine – mimo ovlaštenja – donijela instrukciju kojom se za određene vrste predmeta, između ostalog, one za koje je predviđena kazna zatvora od deset godina, predmeti korupcije, osjetljivi i značajni za javnost te predmeti kojima prijeti zastara, nalaže zamjenicima glavnog tužioca davanje saglasnosti za tužilačke odluke.

“Ured će dokazati da izdavanje ovakvih odluka ukazuje na podcjenjivanje i opstruisanje tužilaca“ kazala je Kurtspahić-Nadarević.

Ured je od materijalnih dokaza, a koje je Prvostepena komisija usvojila, uložio njih 24, te predložio saslušanje jednog svjedoka.

Tužba je podnesena 13. jula ove godine Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.

Pravni zastupnik Sarajlije, advokat Nermin Mulalić, kazao je kako tužena i on ostaju u cijelosti kod pismenog odgovora koji su dostavili na tužbu, ne čitajući dostavljeni odgovor u cjelini.

“Želim naglasiti da je Sarajlija postupala na osnovu zakonom zadatih ovlaštenja, te da hronologija događaja eliminira bilo kakve prekršaje“, kazao je Mulalić.

Izjavio je da postupci, koji se Sarajliji stavljaju na teret, nisu trebali biti predmet disciplinske tužbe.

“Danas smo imali priliku da čujemo poznatu frazu da se ostavlja mjesto sumnji, ali ne u disciplinskom postupku, ne pred ovom komisijom“, rekao je Mulalić.

Mulalić je uložio materijalne dokaze, dostavljene ranije Komisiji, kao i prijedlog dodatnih šest subjektivnih svjedoka koje namjeravaju saslušati. Prvostepena komisija je odbila dva svjedoka i četiri materijalna dokaza.

Sarajlija je od 2008. tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a od 2019. godine je glavna kantonalna tužiteljica.

Na glavnom ročištu, zakaznom za 7. i 8. decembar ove godine, planirano je saslušanje svih svjedoka, ulaganje materijalnih dokaza i iznošenje završnih riječi.

BIRN BIH/Informer.ba