BiH Top Vijesti

Počeo disciplinski postupak protiv sutkinja Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu

BIRN BIH
Glavna rasprava u disciplinskoj tužbi protiv sutkinja Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu, koje se terete za ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, bit će održana 2. novembra, rečeno je na pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Sanela Rondić, sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu tereti se za disciplinski prekršaj “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva“.

Prema tužbi, ona je donijela rješenje kojim je određena dvogodišnja privremena mjera osiguranja imovinske koristi, za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelom nad imovinom u vlasništvu firme “Profin invest”. Tim rješenjem određeno je da će mjeru provesti Zemljišnoknjižno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu (ZK odjeljenje) i da će biti dostavljeno na izvršni spis.

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je pojasnila kako je Dženana Škaljić, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, koja se tereti za disciplinski prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti“, na osnovu tog rješenja zaključkom odredila nastavak izvršnog postupka koji je bio prekinut na period od dvije godine. Postupak izvršenja je nastavljen i imovina nad kojom je određena ta privremena mjera je prodata za više od devet miliona konvertibilnih maraka.

U odgovoru na tužbu, punomoćnik Rondić, advokat Nedim Muhić, rekao je kako je ona u ovome predmetu bila sutkinja za prethodni postupak, objasnivši kako se radi o predmetu sa 17 optuženih. Dodao je kako je Rondić postupala u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, Zakonu o oduzimanju nelegalno stečene imovine i međunarodnim propisima. Prema njegovim riječima, u predmetu [Blekić i ostali] doneseno je šest mjera na prijedlog Tužilaštva, za koje kaže da je znalo da je imovina opterećena hipotekom.

Punomoćnica Škaljić, advokatica Maida Galijatović, rekla je kako njena klijentica “ne može odgovarati za sudijske odluke u kojima je primjenjivala pravo“. Dodala je kako je izvršni postupak uspješno okončan, te da ničije pravo nije ugroženo.

Na današnjem ročištu disciplinska tužiteljica je uložila 23 materijalna dokaza. Među tim dokazima je i Rješenje da Tužilaštvo, kao stranka u postupku, nije bilo upoznato da je privremena mjera osiguranja stavljena van snage. Ona je predložila da kao svjedoci budu saslušani tužilac Samir Selimović i tužiteljica Lejla Kurtanović. Materijalne dokaze su dostavili i punomoćnici, koji su saglasni da na glavnoj raspravi budu saslušani predloženi tužioci.

BIRN BIH/Informer.ba