Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Počeo isticati rok od 70 dana za izbor Vijeća ministara

Predsjedništvo BiH u roku od 15 dana mora ponuditi ime mandatara Vijeća ministara

“Procedura za izbor kompletnog Vijeća ministara BiH mora biti završena u roku od 70 dana od konstituisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, rekao je danas sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Aljoša Čampara.

Konstituisanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH završeno je u petak, 20. maja, izborom tročlanog Kolegijuma i Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, kada su počeli teći rokovi za izbor predsjedavajućeg i ministara u Vijeću ministara.

Prema Čamparinim riječima, od petka je počeo teći rok od 15 dana u kojem je Predsjedništvo BiH dužno predložiti predsjedavajućeg Vijeća ministara.

“Ime koje se dogovori u Predsjedništvu dostavlja se Centralnoj izbornoj komisiji, nakon čega je kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, u skladu sa zakonom, dužan ispuniti izjavu koju potpisuje CIK“, objasnio je Čampara, dodavši da potom Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) provodi provjeru kandidata za predsjedavajućeg.

Po završetku ovih provjera Predsjedništvo dostavlja Predstavničkom domu, odnosno njegovoj Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara, ime kandidata za predsjedavajućeg, zajedno sa kompletnom dokumentacijom dobijenom od CIK-a i Sipe.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara daje Predstavničkom domu preporuku  za izbor predsjedavajućeg“, rekao je Čampara precizirajući da kompletna procedura za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara u Predstavničkom domu mora biti završena za 20 dana, a ministara u roku od 30 dana.

Čampara je naglasio da procedura izbora kompletnog Vijeća ministara mora biti završena u roku od 70 dana od konstituisanja Predstavničkog doma.

Uporedo sa rokovima za izbor Vijeća ministara teku i rokovi za formiranje radnih tijela Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Rok za formiranje klubova poslanika je sedam dana, 14 dana za stalne komisije Predstavničkog doma, a potom će biti potrebno izabrati članove u zajedničke komisije, u kojima svoje predstavnike ima i Dom naroda, koji još nije konstituisan, te u delegacije Parlamentarne skupštine BiH u međunarodnim organizacijama.

 

Srna/Informer.ba