BiH Top Vijesti

Počeo upis u srednje škole u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj jutros je počeo upis u srednje škole u školskoj 2023/2024. godini za 10.089 učenika, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Upis učenika obavlja se u dva upisna roka, junskom – od danas do 30. juna, i julskom – od 3. do 14. jula.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole za učenike koji imaju 60 i više bodova počeo je danas, a za učenike koji imaju manje od 60 bodova upis počinje u ponedjeljak, 26. juna.

Iz Ministarstva su naglasili da se prilikom upisa kandidati mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Kandidatima se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka, dok se rangiranje vrši prema uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Prema prijedlogu plana upisa novi srednjoškolci biće raspoređeni u 455 odjeljenja i to 2.466 učenika /25 odsto/ u zanimanja trećeg stepena složenosti i 7.623 /75 odsto/ učenika u zanimanja četvrtog stepena složenosti, od čega 1.636 učenika gimnazije ili 16 odsto.

Iz resornog ministarstva su podsjetili da u odnosu na prethodne godine u ovoj godini učenici se upisuju u svih 14 struka, kao i da je u skladu sa potrebama privrede Prijedora, predviđen upis za struku Geologija, rudarstvo i metalurgija, odnosno zanimanja rukovalac rudarskom mehanizacijom.

Upis najvećeg broj učenika predviđen je za struke Mašinstvo i obrada metala ili 16 odsto učenika, Ekonomija, pravo i trgovina 15 odsto učenika, Elektrotehnika 14 odsto, te za Zdravstvo 10 odsto učenika. U Gimnazije je predviđen upis 16 odsto učenika.

Ministarstvo prosvjete i kulture je u skladu sa prijedlozima jedinica lokalne samouprave i privrede definisalo listu deficitarnih zanimanja, za koje su obezbijeđene stipendije i naknade za prevoz, a predviđen je upis 772 učenika u 23 zanimanja, u 36 škola u 23 lokalne zajednice.

“Neka od najčešćih zanimanja koja su definisana kao deficitarna su u struci Mašinstvo i obrada metala bravar-zavarivač i u struci Elektrotehnika električar-elektroinstalater”, dodali su iz Ministarstva.

Na zahtjev privrede grada Gradiška i ove godine odobrena su dva zanimanja tehničar robotike i cnc operater u Javnoj ustanovi “Tehnička škola” Gradiška, koji se sprovode kao ogled.