BiH Top Vijesti

‘Pod lupom’ – Potvrđeno postojanje tzv. trgovine mjestima u biračkim odborima

Analiza transparentnosti biračkih odbora, koju je provela Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, potvrdila je postojanje tzv. trgovine mjestima u biračkim odborima na koje su godinama ukazivali, zbog čega je, kako navode,  neophodno hitno krenuti sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

U saopćenju za javnost, Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” ističe da gotovo deset godina upozoravaju na ‘ovu nezakonitu praksu i traže da se uvedu mehanizmi kojim će se trgovina mjestima u biračkim odborima spriječiti’.

– U skladu sa tim provedena je analiza jedina takve vrste dosad koja, kroz jasne indikatore kao što je veliki broj slučajeva koji ukazuju na potencijalnu trgovinu mjestima u biračkim odborima, potvrđuje postojanje nepravilnosti koje se moraju otkloniti – navodi se.

– Od 4.337 članova biračkih odbora koji su bili predmet analize izvršene u skoro svim opštinama u BiH, za više od 17 posto, tačnije 747 slučajeva, istraživanje je pokazalo povezanost na potencijalnu sumnju na trgovinu mjestima u biračkim odborima. Konkretno, u najvećem broju slučajeva riječ je o osobama koje su se nalazile na listama biračkih odbora i za Opšte/opće izbore 2022. godine, ali i za Lokalne izbore 2020. godine, koje su dolazile iz različitih političkih subjekata. Ti podaci su značajni, jer oslikavaju stanje na svim biračkim mjestima u BiH te se mogu koristiti radi razmatranja svih budućih izmjena i unapređenja izbornog zakonodavstva da bi se takve pojave i kršenja zakona spriječilo u budućnosti – istaknuto je na današnjoj press konferenciji, povodom prezentiranja rezultata Analize transparentnosti biračkih odbora.

 

Fena/Informer.ba