Crna hronika Vijesti

Podignuta optužnica protiv Turkovića i ostalih

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 14 lica koja se terete za više najtežih krivičnih djela, koja uključuju ubistva, skrivanje tijela žrtava nakon ubistava, organizaciju i izvođenje pljačke na Aerodromu Sarajevo u decembru 2007. godine, pokušaje ubistava, iznude i druga teška krivična djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH nisu saopštili imena optuženih, a federalni mediji navode da je optužnica podignuta protiv Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Željka Đurića, Milenka Lakića, Danijela Planinčića, Hajrudina Memovića, Seada Dumanjića, Fadila Aljovića i lica čiji su inicijali R.D., a koji se nalaze u pritvoru.

Među optuženima su i Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Mirza Drinić, Ermin Delić i lice sa inicijalima M.H. koji se brane sa slobode.

Optuženi se terete da su postali pripadnici međusobno povezane i organizovane grupe ljudi, koja je formirana s ciljem da pripadnici grupe organizuju, pripremaju i vrše krivična djela, koja su izazvala uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima i čije posljedice nadilaze granice BiH, te izazivaju ozbiljne reperkusije i štetne posljedice za BiH, zbog narušavanja ugleda zemlje u međunarodnoj zajednici, koja se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog bezbjednosnog rizika.

Optuženi su, vršeći ovakva krivična djela, ostvarivali zajedničku ili pojedinačnu protivpravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi, u kojoj su uloge pojedinih pripadnika grupe međusobno povezane, podijeljene i razgraničene s obzirom na položaj svakog pripadnika grupe.

U optužnici se navodi da su oni kao organizovana kriminalna grupa djelovali od početka 2005. do septembra 2010. godine, te su u tom periodu organizovali i vršili nedozvoljen promet opojnih droga – supstanci koje se nalaze na listi opojnih droga.

Takođe, oni su silom i prijetnjom ili upotrebom vatrenog oružja oduzimali pokretne stvari od drugih lica, prisiljavali ih da čine radnje na štetu svoje imovine, pripremali i pokušali lišiti života više lica, ubili više lica, vršili neovlašćen promet oružja i neovlašćenu izradu oružja s ciljem upotrebe u izvršenju ovih djela.

Prema navodima optužnice, optuženi su izvršili pripremu, a potom u noći između 1. i 2. marta 2010. godine ubili Mithata Mekića i njegovu nevjenčanu suprugu Lusiu Salas Kortes, za koju su znali da je u visokom stepenu trudnoće, čija su tijela posuli takozvanim živim krečom i zakopali u raku koju su iskopali u šumi nedaleko od Sarajeva.

U martu prošle godine ubili su Marija Tolića i Vernera Ajdarija, nakon čega su uništili tragove, a tijela, radi prikrivanja zločina, zakopali na tajnoj lokaciji u šumi iznad sela Raštelica.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Fena/Informer.ba