Crna hronika Udarno Vijesti

Podignuta optužnica protiv 26 pripadnika automafije

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv 26 osoba.

Optuženi su u periodu od 2009. do početka 2011. godine, djelujući kao organizirana kriminalna skupina, uz pomoć sofisticiranih alata i uređaja, vršili otuđivanje skupocjenih putničkih motornih vozila, krivotvorili dokumentacije za ta vozila, da bi nakon toga ukradene automobile, prodavali trećim osobama, na području BiH i susjednih zemalja.

Pripadnici ove organizirane kriminalne skupine, do sada se terete za krađu više stotina automobila od kojih je identificirano i pronađeno, te vraćeno njihovim vlasnicima ukupno 74 motorna vozila, čija vrijednost se procijenjuje na više od 1,5 miliona KM.

U optužnici se navodi i da su nakon krađe automobila, u suradnji sa uposlenicima pojedinih autokuća, nabavljali stvarne podatke o postojećim vozilima, iste marke i karakteristika kao vozila koja su ukrali.

Nakon toga krivotvorili su dokumentaciju, pa u suradnji sa optuženima koji su uposleni u okviru špediterskih firmi, vršili izvoz ovih vozila i njihovu prodaju izvan BiH, a uz pomoć optuženog pripadnika Granične policije BiH, vršili neometan transport vozila preko granice.

Optužnica je, uz veliku količinu prikupljenih dokaznih materijala, proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Fena/Informer.ba