Crna hronika Vijesti

Podignuta optužnica protiv Begana Delića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Begana Delića (51) iz Donje Lukavice, općina Živinice koji se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

˝Optužnica tereti Delića da je neutvrđenog dana u drugoj polovini 2010. kao vlasnik i direktor jedne štamparije u Živinicama, u tom poslovnom objektu bez odobrenja autora i izdavača, umnožavao i stavljao u promet razne vrste autorskih djela među kojima udžbenike, radne sveske i rječnike englesko-bosanskog i bosansko-engleskog jezika, a što je protivno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH˝, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se u optužnici navodi prilikom pretresa njegovog poslovnog objekta navedene predmete pronašle su i oduzele ovlaštene službene osobe Državne agencije za istrage i zaštitu BiH – SIPA, Regionalni ured Tuzla. Optuženi Began Delić tereti se da je stavljao u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.  Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Tip/Informer.ba