BiH Vijesti

Podignuta optužnica protiv Mileta Stojanovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

BIRN BIH

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Mileta Stojanovića, rođenog 1952. godine u Sarajevu, nastanjenog u Gornjem Milanovcu, R Srbija, zbog ratnog zločina počinjenog u Rajlovcu kod Sarajeva.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, sredinom 1992. godine, u svojstvu komandira auto-voda 1. Lake rajlovačke brigade VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je u svojstvu zapovjednika i upravnika zatočeničkog objekta koji se nalazio u dva hangara-cisterne za naftu na području Rajlovca, imao kontrolu nad stražarima u objektu i  sudjelovao u nezakonitom zatvaranju oko 150 civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Ahatovići, Dobroševići i Bojnik, koji su držani u nečovječnim uvjetima, podvrgnuti nečovječnom postupanju i raznim oblicima teškog fizičkog i psihičkog zlostavljanja, pa je od posljedica teškog zlostavljanja jedan zatočenik preminuo, a jedan zatočenik je odveden i teško pretučen u blizini objekta, podlegao povredama, a njegovo tijelo odvezeno na nepoznatu lokaciju i do danas nije pronađeno.

Nadalje, optuženi se tereti da je 12.6.1992. godine naredio i omogućio odvođenje zatočenika na prinudne radove na borbenim linijama VRS u Žunovnici, gdje su zatvorenici bili izloženi smrtnoj opasnosti uslijed borbenih dejstava, gdje je od eksplozija granata u njihovoj blizini, jedan zatočenik smrtno stradao a više ih teže i lakše ranjeno.

Optuženi se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. stavak 1. točke c) i e) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Fena/Informer.ba