BiH Vijesti

Podignuta optužnica protiv Zorice Obradović, utajila porez u iznosu od 95.483,72 KM

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zorice Obradović, rođene 1976. godine u Sarajevu, državljanke BiH za utaju poreza.

Optužena se tereti da je, u vremenskom periodu od 16.11. 2009. do 30.05.2011. godine, radeći u svojstvu osnivača i odgovornog lica bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnom licu “Asa Company” d.o.o. Pale, sačinjavala i podnosila falsifikovanu dokumentaciju kojom je nastojala prikazati fiktivni promet roba između povezanih pravnih lica, a koji se stvarno nije desio, te protivzakonito ostvarila pravo na odbitak ulaznog PDV-a.

U optužnici se navodi da je optužena na taj način utajila porez i nanijela štetu budžetu BiH, te ostvarila nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 95.483,72 KM.

Optužena se tereti da je upravljala inkriminisanim poslovanjem pravnog lica „Asa Company“ d.o.o. Pale u navedenom periodu, na način da je izbjegla platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinila krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. KZ-a BiH, u vezi sa stavom 1. i članom 54. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Fena/Informer.ba