BiH Top Vijesti

Podignuta prva Sky i Anom optužnica protiv osam osoba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba koje se terete za organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo u periodu od 2020. do 2022. godine.

Ovo je prva optužnica u predmetu u okviru kojeg su obuhvaćeni dokazi iz Sky i Anom aplikacije, kojom se terete Dalibor Railić zvani Dugi, Aleksandar Mijatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujinović, Željko Simić, Aleksandar Ivković zvani Saša i Goran Gvozden, a zbog organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga, pranja novca i teškog ubistva.

Optuženi se terete da su nakon prethodnog međusobnog dogovora, korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuanu u više navrata, a koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

Prema optužnici, Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, te ih držao na bankovnim računima, a od Suda BiH je zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog. Tokom postupka, bit će traženo oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

“Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizirao grupu ljudi, s ciljem ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, a radi sprečavanja istraga za organizirani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organiziranoj grupi u okviru koje je optuženi Miljatović dana 21. marta 2022. godine počinio teško ubojstvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, a koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

BIRN BIH/Informer.ba