Svijet Vijesti

Podoljak: Rusija priprema katastrofu i operaciju napada na branu i elektranu u Hersonu

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, danas je na svom službenom Twitteru objavio da Rusija planira katastrofu velikih razmjera u Hersonu.

Podoljak piše da znaju za plan novog komandanta ruskih snaga u Ukrajini, generala Sergeja Surovikina.

On tako navodi da “Surovikinov plan” za hidroelektranu Kahovka: 1. Minirati branu i transformatore; 2. Prisilno deportirati Ukrajince i drugu nelojalnu populaciju u Rusku Federaciju; 3. Poplaviti teritoriju kako bi zaustavili ukrajinsku protuofanzivu i blokirali vlastito povlačenje, objavio je Podoljak danas na Twitteru.

– Rusija priprema katastrofu – zaključio je Podoljak.

Uz napade na Harkov, jutros je serija eksplozija odjeknula i u ukrajinskom jugoistočnom gradu Zaporožju.

Oleksandr Staruk, ukrajinski guverner regije Zaporožje, objavio je nove informacije o jutrošnjem ruskom raketnom napadu na istoimeni grad.

– Neprijatelj je napao grad projektlima S-300. Pogođeni su stambena zgrada i infrastrukturni pogoni. Prema preliminarnim informacijama, imamo troje ranjenih – objavio je Staruk. “Hitne službe su na terenu. Neprijatelj je pogodio i školu u Zaporožju.”

Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, rekao je da su ruske snage minirale važnu branu na rijeci Dnjipro, u južnoj regiji Herson, kao i obližnju hidroelektranu.

– Imamo informaciju da su ruski teroristi minirali branu i pogone hidroelektrane Kahovka – rekao je Zelenskij u video obraćanju Vijeću Evrope.

Brana i hidroelektrana rade znatno smanjenim kapacitetom jer su to područje zauzele ruske snage u martu ove godine.

Ukrajinske snage se nalaze oko 40 kilometara sjeverno od brane. Tokom posljednja četiri mjeseca pokrenuli su nekoliko napada na most koji je dio brane kako bi spriječili da ga ruska vojska koristi.

– Rusija napada ukrajinske elektrane jer želi prisiliti ljude da napuste svoje domove i presele se u zemlje Evropske unije – rekao je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Podvukao je da je cilj Rusije izazvati novi val migracije Ukrajinaca, rekao je Zelenskij u video obraćanju.

– Cilj ruskog terora nad našim energetskim postrojenjima je stvoriti Ukrajini što više problema sa strujom i grijanjem ove jeseni i zime, kako bi više Ukrajinaca odlazilo u evropske zemlje – rekao je on.

 

Fena/Informer.ba