BiH Vijesti

Podrška odluci o povratnicima

Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Svetozar Pudarić podržao je prijedlog odluke o ostvarivanju prava iz socijalne, zdravstvene i boračko-invalidske zaštite povratnika iz Kantona Sarajevo (KS) na područje Republike Srpske (RS), o kojoj će se sutra raspravljati na sjednici Skupštine ovog kantona.

Pudarić je ovaj svoj stav saopštio prilikom današnjeg susreta sa predsjedavajućim Skupštine KS Mirjanom Malić, kantonalnim premijerom Fikretom Musićem i ministrom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice ovog kantona Velidom Memić.

“Odluka koja će sutra biti na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo otklanja dio postojećih administrativnih prepreka i ubrzava povratak, odnosno omogućuje održivost onih koji su se već vratili u RS. Nadam se da će i drugi kantoni u FBiH slijediti takav primjer”, istakao je Pudarić.

Ova odluka ima za cilj unaprijeđenje i održivost povratnika u RS kroz ostvarivanje prava iz oblasti socijalne, zdravstvene i boračko-invalidske zaštite u Kantonu Sarajevo i nakon povratka u RS.

 

Fena/Informer.ba