BiH Izdvojeno Vijesti

Pogledajte spisak lažnih invalidnina i boračkih penzija

Dnevni avaz došao je u posjed spiska s imenima 929 korisnika za koje je tokom revizije utvrđeno da su nelegalno ostvarili pravo na invalidninu i povoljniju penziju u Federaciji FBiH. Pročitajte kome su svaki mjesec na adresu stizale nelegalne penzije, koje su dosezale i 5.500 KM

 Prema posljednjoj analizi, a ona se radi svaka tri mjeseca, revizija je otkrila više od 1.000 nezakonitih korisnika, na kojima će se godišnje uštedjeti nekoliko miliona KM.

Ukinuta prava

Dnevni avaz objavljuje imena onih koji su, prema spisku, čiju je originalnost potvrdio i federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez, imali najviša primanja, a prava su im prestala po osnovi Zakona o reviziji i po drugim osnovama. Raspon novčanih primanja koja su im isplaćivana mjesečno kreću se od 23 pa do nevjerovatnih 5.483 KM! Na 929 lažnih korisnika sa spiska država je mjesečno izdvajala čak 265.750 KM.

Prema spisku, najviša primanja imala je Sevla (Salko) Selimović iz Visokog – čak 5.483 KM, zatim Fatima (Bego) Beganović iz Zavidovića 5.068 KM, Đulijana (Hisen) Miftari iz Novog Sarajeva 3.846,43 i Admira (Adem) Karamehić iz Maglaja 3.383 KM.

Bez 1.844 KM mjesečno ostaju i Elvir (Mehmed) Čavkušić, Nihad (Sulejman) Majstorić i Emir (Murat) Zec, svi iz sarajevske općine Novi Grad, te Nedžad (Džemail) Selmanović iz sarajevskog Starog Grada, dok je Abid (Osman) Koso iz Trnova dobivao 1.603 KM.

Hurija (Nurija) Turković iz Hadžića neće više primati 1.071 KM, Suvad (Ahmed) Mehanić s Ilidže 844 KM, kao i Muharem (Rešad) Mušić iz Novog Travnika, dok Abdulah (Hamdo) Ohran iz Gornjeg Vakufa ostaje bez 749 KM. Fatima (Rešid) Pašić iz općine Centar u Sarajevu ostaje bez 688 KM.

Damir (Mehmed) Brekalo iz Mostara naplaćivao je nezakonito 891 KM, Medina (Husein) Ahmetagić iz Vogošće 628 KM mjesečno, kao i Ermina (Mensura) Avdić iz Mostara. Meho (Muho) Bektaš iz Novog Sarajeva primao je 603 KM, Muharem (Huso) Arapović iz Gornjeg Vakufa 588 KM, Tahira (Mahmuta) Abdić iz Novog Sarajeva 507 KM. Isto tako, Pile (Petar) Bilandžija iz Jajca dobivao je 523 KM, a Ivica (Janeza) Bućar iz Viteza 529 KM.

Na ovom spisku je i Alija (Alija) Dedajić iz Novog Sarajeva, koji je imao primanja od 588 KM, kao i Sedin (Velaga) Dedić iz Travnika. Toliko novca dobijali su i Mario (Mirko) Dolić iz Prozora, Mostarac Jure (Marijan) Džidić, Jela (Tadija) Glavaš iz Bugojna te Vjera (Petar) Matrak iz sarajevske općine Centar.

Josip (Frano) Kordić iz Mostara neće više dobijati 765 KM, njegov sugrađanin Franjo (Stanko) Lovrić ostao je bez 676 KM, kao i Esad (Ibro) Kajmović s Ilidže. Također, Ivica Zoran (Mile) Knezović iz Mostara može se prestati nadati iznosu od 523 KM, kao i Marinko (Jozo) Lovrić iz Mostara.

Prema podacima sa spiska, u hrvatskoj komponenti otkriveno je 345 lažnih korisnika, a u Armiji RBiH 584 lažna korisnika. Najviše nezakonitih primalaca boračkih naknada bilo je iz Mostara, Čitluka, Travnika, Vogošće, Ilijaša, Zenice, Sarajeva…

spisak lažnih boračkih primanja

 

Dnevniavaz/Informer.ba