Svijet Udarno Vijesti

Pogodite koja je najuglednija zemlja na svijetu

Kanada je zemlja koja uživa najbolji ugled u svijetu, po američkom godišnjem istraživanju o reputaciji pedeset zemalja svijeta u 2011. objavljenoj u utorak.

Reputation Institute sa sjedištem u New Yorku htio je ovim istraživanjem ocijeniti ‘povjerenje, poštovanje, divljenje i pozitivno mišljenje javnosti‘ prema svakoj od ovih zemalja te dojam o kvaliteti života, sigurnosti i brizi za okoliš u tim zemljama.

Po odgovorima 42.000 ispitanika, Švedska je na drugom mjestu iza Kanade, a prate ih Australija, Švicarska i Novi Zeland. Japan je na 12. mjestu, a Francuska na 18. Te su zemlje dobro ocijenjene zbog stabilnosti njihova demokratskog režima, visokog BDP-a po stanovniku, aktivnog načina života njihovih stanovnika, visoko razvijenog političkog sistema i neutralnosti prema političkim prevratima u svijetu.

Presudnu ulogu u ocjeni imao je dojam sigurnosti koji ostavlja pojedina zemlja. Pakistan, Iran i Irak vuku se na dnu popisa 50 promatranih zemalja, SAD je na sredini ljestvice, a Kina u zadnjoj trećini. Meksiko, 24. po redu 2009. pao je na 35. mjesto. Grčka, Irska i Španija, tri zemlje zahvaćene dužničkom krizom – također su pale, a Njemačka popela se sa 16. na 11. mjesto.
 

Hina/INformer.ba