Svijet Top Vijesti

Policijske racije u nekoliko njemačkih gradova zbog ‘sumnjivih grupa bliskih Hezbolahu’

Njemačka policija danas je provela veliku raciju protiv nekoliko navodnih islamističkih asocijacija širom zemlje. U središtu je bio grad Hamburg, javlja DW. 

Potvrđeno je da je policija provela nekoliko racija u sedam regija Njemačke.

Stotine policajaca upali su u više od 50 objekata širom Njemačke, uključujući i Plavu džamiju u Hamburgu.

Bild u svom članku navodi da je to “najopasnija džamija” u Njemačkoj “iza čijeg sponzorstva stoji Islamski centar Hamburg (ICH) za koji njemačke vlasti smatraju da je direktna ispostava iranskom režima.”

Ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser iz Socijaldemokrata lijevog centra (SPD) rekla je da je ICH dugo bio pod nadzorom njemačkih obavještajnih službi i da je kategoriziran kao “islamistički”.

“Imamo pred nama islamističku organizaciju”, rekla je ona rano jutros. “U vrijeme kada se brojni Jevreji osjećaju posebno ugroženima, Njemačka neće tolerirati ni islamističku propagandu ni neprijateljsko antisemitističko huškanje prema Izraelu.”

Dodala je da su policijske racije bile usmjerene na Islamski centar u Hamburgu i pet povezanih grupacija.

Političar SPD-a Andy Grote, senator unutrašnjih poslova grada-savezne pokrajine Hamburga, nazvao je napade “teškim udarcem” protiv ICH čije je vrijeme, kako je rekao, “isteklo”.

“Što prije Islamski Centar Hamburg potpuno nestane iz našeg grada, tim bolje”, rekao je on. “Danas smo mnogo bliži tom cilju.”

Grote je rekao da obavještajne službe u Hamburgu već dugo upozoravaju na “ekstremističke tendencije” ICH i da su “održavale pritisak”.

“Drago mi je što federalno ministarstvo unutrašnjih poslova snažno zagovara zabranu. Uvjeren sam da će ovaj proces biti temeljito okončan i da će ICH uskoro biti zatvoren “, dodao je on. 

Osim u Hamburgu, pretražene su i prostorije drugih islamiskih organizacija u Berlinu, Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Baden-Württembergu, Donjoj Saskoj i Bavarskoj. Ukupno se radi o 54 lokacije.